REUTERS

Рейтингове агентство Fitch присвоїло Білорусі довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті на рівні "B-" зі стабільним прогнозом, повідомляє Прайм.

Також Fitch присвоїло республіці короткостроковий РДЕ в іноземній валюті "B" і рейтинг країнової стелі "B-".

"Рейтинги Республіки Білорусь відображають значні зовнішні фактори вразливості та історію частих криз, з одного боку, і хороші державні фінанси та структурні індикатори, з іншого, зокрема показники ВВП на душу населення та розвитку людського потенціалу за рівнем значно вищі, ніж у порівнянних емітентів", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Як зазначає агентство, зовнішня ліквідність є ключовим несприятливим фактором кредитоспроможності. Загальні потреби у зовнішньому фінансуванні як відсоток від валютних резервів становлять 260%, що є найвищим показником серед рейтингованих Fitch країн з економікою, що розвивається. Чисті резерви мають від'ємне значення. Отримання підтримки при певних ситуаціях, як правило від Росії, дозволяє республіці зберігати прийнятну історію обслуговування зовнішнього боргу.

Читайте такожБілорусь буде реалізовувати пропозиції МВФ, як би не було складно - Лукашенко

Білоруська економіка схильна до частих криз, оскільки м'яка економічна політика обумовлює зростання внутрішніх та зовнішніх дисбалансів, що спричиняє волатильність зростання та інфляцію істотно вищу медіанного рівня у порівнянних емітентів, зазначає агентство.