REUTERS

Україна виплатила перший купон за єврооблігаціями, випущеними у грудні 2015 року в рамках боргового операції, повідомило УНІАН поінформоване джерело на борговому ринку.

За інформацією співрозмовника агентства, Міністерство фінансів України вчора завершило підготовку необхідних документів, а сьогодні перерахувало кошти на рахунки власників цінних паперів.

Як повідомляв УНІАН, Україна і Комітет кредиторів досягли угоди про реструктуризацію частини державного боргу загальним обсягом 18 млрд дол. 27 серпня минулого року.

Відео дня

Після цього 14 жовтня в Лондоні відбулися збори з кредиторами, на якому понад 75% власників українських євробондів, які підлягають реструктуризації, погодилися із запропонованими умовами.

Для обміну реструктуризованих облігацій уряд випустив нові євробонди на загальну суму 11,95 млрд дол. З погашенням 1 вересня 2019-2027 років і прибутковістю 7,75% річних. Також уряд випустив державні деривативи, прив'язані до зростання ВВП, на умовну суму 2,9 млрд дол., виплати за якими будуть проводитися за умови досягнення Україною певних макропоказників розвитку економіки.

Читайте такожУкраїна готує відповідь на позов Росії щодо "кредиту Януковича" в $3 мільярди

Переговори з кредиторами тривали 8 місяців, і в результаті боргової операції Україна заощадила на боргових виплат 3 млрд дол. Вже в 2015 році, а також перенесла виплату ще 8,5 млрд дол. на період після 2018 року.