НБУ, Нацбанк / facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк України виступає за спрощену процедуру консолідації малих і середніх банків без погодження з Антимонопольним комітетом України, повідомляється на сайті регулятора з посиланням на підсумки зустрічі з керівництвом комітету.

"Законодавча ініціатива Національного банку щодо спрощення процедур консолідації банків передбачає можливість малих і середніх банків, ринкова частка яких не перевищує 0,5-1% ринку, не звертатися до АМКУ за дозволом на приєднання, що значно спрощує цей процес", - наводяться в повідомленні слова заступника голови НБУ Владислава Рашкована.

За оцінками регулятора, концентрація в банківському секторі є помірною, і злиття або поглинання малих і середніх банків жодним чином не вплинуть на конкуренцію на ринку.

Відео дня

"Сподіваюся, ми скоординуємо свої дії та знайдемо порозуміння в цьому питанні", - додав Рашкован.

Також повідомляється, що НБУ домовився про співпрацю з Антимонопольним комітетом у напрямку розвитку здорової конкуренції на банківському ринку. У тому числі в ході зустрічі представники НБУ ще раз висловили своє негативне ставлення до створення штучних монополій при виборі банків для організації зарплатних проектів державними компаніями.

Читайте такожНацбанк висунув вимоги невеликим та середнім банкам України

Як повідомляв УНІАН, НБУ зобов'язав невеликі банки прискорити приведення мінімального капіталу у відповідність з вимогами законодавства, або до рівня не менш як 500 мільйонів гривень. У тому числі, які працюють банки, статутний капітал яких нижче встановленого мінімуму, зобов'язані збільшити його до 120 мільйонів гривень до 17 червня 2016 року, до 300 мільйонів гривень – до 11 січня 2017 року, до 400 мільйонів гривень – до 11 січня 2018 року, до 450 мільйонів гривень – до 11 січня 2019 року, до 500 мільйонів гривень – до 11 липня 2024 року.

Читайте такожУкраїна лідирує в реформуванні фінсектора серед країн, що розвиваються - ЄБРР

За оцінками банкірів, виконання вимог НБУ може стати непідйомним для низки невеликих фінансових установ.

Світовий банк у рамках заходів української влади щодо підвищення стійкості та ефективності банківської системи країни очікує консолідації банківського сектору в Україні та зниження кількості банків до 100 в 2016 році.