Фото УНИАН

Верховна Рада України має намір ратифікувати Конвенцію Міжнародної організації праці №102 про мінімальні норми соціального забезпечення, повідомила під час брифінгу голова парламентського комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денисова.

"Протягом останніх років Україна рухалася в напрямку ратифікації, змінювала своє законодавство і, нарешті, президент вніс до ВР законопроект про ратифікацію", - сказала Денисова.

За словами Денисової, дана конвенція гарантує громадянам мінімальний рівень базового соціального захисту. Конвенція діє в 30 країнах, і Україна стане 31 країною, що підпадає під її дію після ратифікації. Конвенція діє з 1952 року.

Відео дня

Денісова зазначила, що за деякими показниками соціального захисту Україна перевершує вимоги конвенції. Разом з тим, за низкою параметрів соціального захисту потрібно провести посилення забезпечення.

Вона повідомила, що Україна взяла на себе зобов'язання приєднатися до цієї конвенції ще в 2006 році, коли ВР ратифікувала оновлену Європейську соціальну хартію.

Депутат зазначила, що її комітет буде доводити до парламентаріїв важливість ратифікації. "Сподіваюся, що найближчим часом цей законопроект буде прийнято", - сказала Денисова.

Денисова також повідомила, що сьогодні розглядається питання приєднання України до 9 з 15 розділів конвенції. Пояснюючи відмінності українського законодавства і конвенції, Денисова привела в приклад окремі розміри соціальних виплат.

"Мінімальна ставка допомоги з тимчасової втрати працездатності у нас забезпечується на рівні 50% (середнього заробітку - УНІАН), конвенція пропонує – не нижче 45%", - сказала Денисова.

Мінімальна пенсія за віком в Україні, за словами депутата, становить 78% від мінімальної заробітної плати, що повністю відповідає вимогам конвенції. разом з тим Денисова зазначила, що це не може забезпечити достатній рівень життя пенсіонерів. Також нормами конвенції відповідають рівень соціального забезпечення в разі нещасних випадків на виробництві і допомогу при вагітності та пологах.

"Однак, завданням для нас стане пошук можливостей щодо збільшення допомоги по інвалідності та пенсій у зв'язку із втратою годувальника", - сказала Денисова.

Зокрема, депутат зазначила, що конвенції сьогодні відповідає лише розмір допомоги інвалідам І групи, яка дорівнює 100% пенсії за віком. Також лише частково відповідають конвенції умови отримання права на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Представник регіонального офісу Міжнародної організації праці для країн Європи та Центральної Азії Валерія Шмітт на брифінгу заявила, що ратифікація даної конвенції має посилити соціальний захист в Україні.

"Україна довго працювала над наближенням ратифікації конвенції, і, безумовно, ратифікація посилить систему соціального захисту в Україні", - сказала Шмітт.

Вона також зазначила, що таким чином законодавство України буде гармонізовано і наближене до міжнародних стандартів соціального захисту, що важливо для уряду, парламенту і громадян.

Читайте такожКабмін підготував проект бюджету Пенсійного фонду

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 16 вересня 2015 року прийняла закон "Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики №117".

Конвенцією передбачено, що підвищення рівня життя розглядається як основна мета при плануванні економічного розвитку.

Конвенцією заохочується встановлення мінімальної заробітної плати в колективних договорах, що вільно укладаються між профспілками, які представляють зацікавлених працівників, та роботодавцями або організаціями роботодавців. Документом передбачено, що у разі відсутності відповідних домовленостей про встановлення мінімальної зарплати в колективних договорах, необхідно прийняти відповідні заходи з метою забезпечення встановлення мінімальних ставок заробітної плати шляхом проведення консультацій з представниками роботодавців і працівників, зокрема представники їхніх відповідних організацій, де такі існують.

Читайте такожРозенко обіцяє компенсувати не переоформлені вчасно субсидії

Конвенцією також передбачено, що заробітна плата звичайно виплачується тільки законними засобами платежу. Крім того, конвенцією передбачено недопущення будь-якої дискримінації працівників за ознаками раси, кольору шкіри, статі, віросповідання, належності до профспілкової організації.