zn.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб під час роботи тимчасової адміністрації та ліквідації неплатоспроможного "Дельта Банку" визнав нікчемними 175 угод, укладених банками на 22,292 млрд грн.

Як йдеться в матеріалах фонду, підготовлених для зустрічі з журналістами, зокрема, було виявлено 11 господарських операцій, за якими були укладені нікчемні угоди на 12,2 млн грн. У них входять операції з продажу активів з дисконтом або пов'язаним особам.

За казначейськими операціями були виявлено 3 неправомірні угоди - підписання контрактів з порушенням валютного законодавства, безпідставне нарахування відсотків. Основними операціями, за якими укладалися нікчемні договори, є кредитні - таких було виявлено 157.

Відео дня

Крім того, за деякими операціями було укладено декілька договорів, наприклад, продаж кредиту з одночасним розірванням договору іпотеки або поручительства.

Читайте такожФонд гарантування просить 317 тисяч вкладників "Дельта Банку" прийти за своїми грошима

Як повідомляв УНІАН, Фонд гарантування 8 жовтня 2015 року приступив до ліквідації найбільшої за всю історію банківської системи України фінустанови, що потрапила в управління фонду, – «Дельта Банку». З 2 березня минулого року в банку працювала тимчасова адміністрація на підставі рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним.

Президент України Петро Порошенко 9 жовтня 2015 року звернувся до генпрокурора Віктора Шокіна з проханням взяти під особистий контроль розслідування кримінальних справ, пов'язаних з неплатоспроможністю та ліквідацією «Дельта Банку», відповідаючи на електронну петицію від 1 вересня, яку підписали понад 28 тисяч громадян.

«Дельта Банк» працює на ринку України з 2006 року і входив у групу найбільших банків. Основним акціонером банку був бізнесмен Микола Лагун з часткою в капіталі 70,61% і компанія Cargill Financial Services International Inc. (США) з часткою 29,39%.

Нікчемний договір - це договір, що не відповідає обов'язковим вимогам закону, є недійсним з моменту укладення, незалежно від визнання його таким судом.