Фото УНИАН

Кабінет міністрів України зобов'язав Пенсійний фонд до 15 квітня 2016 року розробити та узгодити з Міністерством соціальної політики і державним «Ощадбанком» порядок емісії платіжних карток, які одночасно будуть пенсійним посвідченням.

Про це йдеться в опублікованій на урядовому сайті постанові Кабміну від 14 березня N167, якою вносяться зміни до порядку здійснення соцвиплат внутрішньо переміщеним особам.

Згідно з документом, карта міститиме графічну та електронну інформацію про власника та його електронний цифровий підпис. Також Кабмін зобов'язав Пенсійний фонд розробити порядок обміну інформацією з «Ощадбанком» для відкриття рахунків одержувачам пенсій.

Відео дня

Термін дії картки становитиме до 3 років за умови проходження фізичної ідентифікації клієнта в установах «Ощадбанку» перші 2 рази кожні 6 місяців, надалі - кожні 12 місяців. Після закінчення терміну дії картки вона перевипускатиметься за рахунок банку.

Крім того, Кабмін зобов'язав «Ощадбанк» до 1 липня 2016 року забезпечити за зверненням внутрішньо переміщених осіб відкриття їм рахунків і видачу платіжних карток, а не пізніше ніж 1 серпня 2016 року почати за зверненням клієнтів виготовлення та обмін існуючих платіжних карток на платіжні картки, які одночасно є пенсійним посвідченням, за свій рахунок.

Читайте такожРозенко оприлюднив втрати бюджету від шахрайства при виплатах псевдопереселенцям

Як повідомляв УНІАН, за оцінками Міністерства соціальної політики України, на 14 березня цього року на обліку перебуває 1 млн 744 тис. 788 внутрішніх переселенців із Донбасу та Криму.

У грудні 2015 року за ініціативою Мінфіну Верховна Рада ухвалила зміни до законодавства, які створюють основу для проведення верифікації всіх одержувачів соціальних виплат і допомоги від держави.

За словами міністра фінансів Наталії Яресько, перевірка необхідна для виявлення зловживань, «мертвих душ» і невідповідностей критеріям отримання соціальної допомоги.

Читайте такожРозенко стверджує, що близько 40% переселенців отримують соцвиплати незаконно

За оцінками Мінфіну, верифікація дозволить заощадити на витратах держбюджету 5 млрд грн, при цьому соціальна підтримка надаватиметься лише тим особам, які є реально нужденними, для чого міністерство планує перейти на систему адресних виплат соціальної допомоги.