REUTERS

Державна фіскальна служба України під час обшуків у нелегальних пунктах обміну валют 29 березня вилучила понад 10 млн грн готівкових коштів, повідомила прес-служба ДФС.

"За результатами обшуків у нелегальних пунктах обміну валют у місті Києві, проведених 29 березня співробітниками Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС спільно з працівниками СБУ, вилучено готівкою 4,248 млн гривень, 127 тис. доларів США, 43 тис. євро і 820 тис. російських рублів та іншу валюту, що в еквіваленті становить понад 10 млн грн", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні відзначається, що податкова міліція спільно з працівниками Служби безпеки України викрили групу громадян України, які організували протиправну схему, спрямовану на ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах. Для незаконної діяльності порушники використовували пункти обміну, які діяли без обов'язкової реєстрації та відповідної ліцензії на право здійснення таких операцій.

Читайте такожКабмін посилив вимоги щодо обліку операцій обміну валюти

Обшуки ДФС пройшли після розслідування програми «Гроші» на каналі «1+1», журналісти якої викрили впливових "кришувальників" нелегальних обмінних пунктів.

За словами журналістів програми, основний бізнес деяких високопоставлених поліцейських - "кришування" пунктів обміну валют.

«Умови для бізнесу створені Нацбанком. По-перше, це валютні обмеження, типу 130 доларів в руки і тільки з паспортом. По-друге - наявність 1,5 % пенсійного збору при купівлі валюти. По-третє - відсутність будь-яких перевірок валютних обмінників після реформи Нацбанку», - йдеться у розслідуванні журналістів. 

За їх підрахунками, завдяки цьому поліцейським вдається заробляти майже 4 мільйони доларів на місяць.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2015 року співробітники податкової міліції, прокуратури та управління Міністерства внутрішніх справ Києва виявили та вилучили під час обшуку в незаконних пунктах обміну валют 4 млн дол. і 7 млн грн.

У липні 2015 року співробітники Служби безпеки України спільно зі столичною прокуратурою викрили в Києві діяльність організованої групи, яка контролювала масштабний нелегальний бізнес обміну валют. Добовий обіг валюти, що виводилася «в тінь», становив понад 3 млн дол. Під час обшуків правоохоронці вилучили більш як 800 тис. дол., 40 тис. євро та 100 тис. грн.