гривня / legkozarabot.at.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб встановив обов'язковий обсяг та граничні строки оприлюднення інформації про виставлені на продаж активів банків, що ліквідуються.

Про це повідомляється на сайті фонду з посиланням на його Положення про організацію продажу активів (майна) банків, що ліквідуються.

Згідно з документом, інформація про обсяг продажу має бути оприлюднена на сайтах фонду і банку, що ліквідується, а також у друкованих ЗМІ протягом п'яти робочих днів після затвердження умов продажу.

Відео дня

У складі цієї інформації повинні бути стислі дані щодо об'єктів продажу у вигляді публічних паспортів активів і паспортів торгів. Публічний паспорт активу являє собою інформацію про активи для залучення якомога більшої кількості потенційних покупців, паспорт торгів містить відомості про проведення торгів.

«Інструментарій, зазначений у Положенні, є об'єктивним продовженням напрацювань 2014-2015 років. Йдеться про формування ефективного ринку проблемних активів, створення системи електронних торгів, а також розкриття інформації про виставлені на реалізацію активи. Останні зміни до Закону України «Про систему гарантування вкладів» вимагають посилення уваги до розкриття відповідної інформації та контролю за процесом продажу», - прокоментував рішення фонду його директор-розпорядник Костянтин Ворушилін.

За його словами, розширення обсягу оприлюднення інформації дасть змогу забезпечити прозорість процесу і підвищить його ефективність, сприятиме залученню максимальної кількості потенційних покупців і забезпечить реалізацію активів неплатоспроможних банків за найвищою ціною.

Читайте такожНеплатоспроможні банки заборгували НБУ 55,6 мільярда

Як повідомляв УНІАН, у процесі очищення банківської системи Національний банк України за 2014 і 2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банки, які передані в управління Фонду гарантування вкладів. З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 5 фінустанов, з урахуванням спільного з Міністерством фінансів рішення про виведення з ринку державного санаційного «Родовід Банку».

За два роки Фонд гарантування виплатив вкладникам неплатоспроможних банків понад 59 млрд грн відшкодування за вкладами і отримав більш як 50,5 млрд грн запозичень у грошовому вираженні.

Національний банк України розраховує, що в 2016 році Фонд гарантування не потребуватиме додаткових коштів від держави і забезпечить виплати вкладникам за рахунок готівкових коштів, а також за рахунок продажу активів неплатоспроможних банків.

Наприкінці березня Фонд гарантування повідомив, що розраховує в поточному році виручити від продажу активів неплатоспроможних банків 15 млрд грн, або вдвічі більше, ніж офіційно зафіксовано в планах.