REUTERS

Україна належить до групи країн з високим показником рівня готівки в економіці, і Національний банк України має намір скоротити цей показник.

Про це повідомляється на сторінці НБУ у соцмережі Facebook з посиланням на заяву заступника глави регулятора Владислава Рашкована в ході зустрічі з представниками ринку по основним напрямкам розвитку безготівкових розрахунків за участю Американської торгової палати в Україні.

"Співвідношення грошової бази до ВВП України складає 18,1%. Разом з тим, аналогічний показник для Польщі становить 7,5%, там в будь-якому трамваї можна розрахуватися карткою", - сказав Рашкован.

Відео дня

За його словами, за допомогою розвитку безготівкових розрахунків розвинуті країни знижують рівень використання готівки, що сприяє зростанню економіки, підвищує рівень прозорості та спонукає до активного розвитку сучасних сервісів і технологій.

Також Рашкован повідомив, що центральний банк цього року буде фокусувати свої зусилля, в тому числі, для реалізації проекту з cashless-економіки, що повністю відповідає цілям Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

Читайте такожГрошова база в Україні знизилася до 327 мільярдів гривень

Як повідомляв УНІАН, обсяг грошової бази в Україні в березні порівняно з лютим знизився на 0,4% – до 327,224 мільярда гривень.

У 2015 році обсяг грошової бази в Україні виріс на 0,8% – до 336 мільярдів гривень.