REUTERS

Як повідомили УНІАН у прес-службі глави держави, про це йшлося під час робочої наради з представниками уряду, парламенту та фіскальних органів щодо розробки законодавчих пропозицій у проведені деофшоризації.

«Президент наголосив на своїй рішучій налаштованості щодо внесення законодавчих змін в сфері регулювання бізнесу, пов'язаного з офшорними компаніями, та створені умов та мотивацій для легалізації бізнесу і справедливої плати податків», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожОкупаційна влада Криму хоче перетворити півострів на "офшорну зону"

Зазначається, що президент підкреслив, що першим кроком має стати приєднання України до міжнародної конвенції із забезпечення доступу України до рахунків нерезидентів. Міністерство фінансів України і Державна фіскальна служба України мають зробити необхідні кроки для забезпечення підписання і ратифікації відповідної угоди, яка забезпечить доступ українським органам влади до рахунків українських резидентів в закордонних банках.

«На сьогоднішній день понад 30 країн приєднались до цієї ініціативи. На моє глибоке переконання, ця інформація має бути відкрита, прозора та облікована у відповідних органах влади», - цитує Порошенка його прес-служба.

Читайте також"Використаний прем'єр-міністр": Кемерона намагалися продати на eBay - ЗМІ

Наступним кроком, за словами президента, має бути забезпечено надходження податків в Україну від діяльності компаній, незалежно від того, зареєстровані вони в Україні чи за її межами, якщо вони прямо чи опосередковано належить українському резидентові.

«Якщо український резидент не сплачує податки в Україні, це має розглядатись українським законодавством як ухилення від сплати податків і має тягнути за собою відповідну відповідальність», - наголосив глава держави.

Порошенко зауважив, що відповідний досвід існує у багатьох країнах світу і «нам не потрібно винаходити велосипед і швидко запровадити ці зміни до законодавства».

Президент також наголосив на необхідності надання Комісії з питань цінних паперів та фондового ринку можливості отримувати необхідний обсяг інформації для запобігання використанню механізму для уникнення оподаткування.

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня були обнародувані так звані "панамські документи" про використання офшорів багатьма впливовими політиками світу, в яких в тому числі згадувався Порошенко.

В цей же день українські ЗМІ повідомили, що Порошенко заснував три офшори для реструктуризації активів Roshen.

Відразу після цього фінансові радники Порошенка повідомили, що Roshen переданий в траст, і президент не має відношення до управління цим активом.