Фото УНИАН

Міністр фінансів України Олександр Данилюк попросив голову Державної фіскальної служби Романа Насірова відзвітувати про втрати даних із серверів служби та вжитих кроків для вирішення цієї проблеми і нейтралізації негативних наслідків.

Як написав міністр на своїй сторінці в соцмережі Facebook, голова ДФС назвав причиною події збій у роботі бази даних, і запевнив, що просочення або втрати даних не сталося.

«У разі повторення ситуації в майбутньому внутрішні розслідування з цього приводу проводитиме вже Мінфін», - попередив Данилюк.

Відео дня

Також він повідомив, що обговорив з керівництвом ДФС заходи для уникнення повторення таких інцидентів у подальшому.

Раніше в низці ЗМІ було опубліковано наказ Фіскальної служби, в якому зазначалося, що в період з 6 по 11 грудня 2015 року в ДФС було втрачено близько 3 террабайт інформації, у тому числі близько 531 тис. електронних документів і резолюцій до них, 26 тис. даних у реєстраційних картках, 4,1 тис. реєстраційних карток, з яких 128 – Верховної Ради України, 174 – Кабінету міністрів України, 136 – Міністерства фінансів України, 2062 – інших міністерств і центральних органів виконавчої влади, 1547 – юридичних осіб, 3,1 тис. контрольних карток. Втрата такого масиву інформації пояснювалася «виникненням та накопиченням помилок у системі зберігання даних Hitachi VSP, які призвели до неможливості створення резервної копії системи».

Згодом, 19 квітня, Державна фіскальна служба повідомила про відновлення документів, втрачених у грудні 2015 року, і назвала причиною інциденту технічний збій, який у свою чергу стався через використання застарілого обладнання, відсутність належних умов для розміщення серверів та іншого обладнання, а також відсутність можливості забезпечити належний рівень захисту інформації.

За інформацією ДФС, для виявлення причин збою керівництво служби ініціювало проведення внутрішньої перевірки, за результатами якої документи в електронному вигляді відновлено згідно з оригіналами, а також вжито заходів за допущені прорахунки і неналежне виконання службових обов'язків щодо відповідальних осіб, включаючи звільнення. Наразі, за інформацією ДФС, всі інформаційні системи служби працюють у штатному режимі, але питання застарілого обладнання залишається відкритим.