На СВЯП-2 вивозитиметься паливо з 1-3 блоків Чорнобильської АЕС / фото УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, на церемонії підписання документу президент України Петро Порошенко наголосив на важливості виділення додаткового фінансування на будівництво СВЯП-2.

Він підкреслив, що аварія на Чорнобильській атомній електростанції є найбільшою у світі рукотворною катастрофою, внаслідок якої постраждали тисячі людей і сотні квадратних кілометрів територій.

Читайте такожЯдерні відходи на Фукусимі запечатають за допомогою підземної крижаної стіни

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня президент ЄБРР Сума Чакрабарті і посол Японії в Україні Шигекі Сумі заявили, що країни "Великої сімки" спільно з одним з основних кредиторів України Європейським банком реконструкції та розвитку, а також іншими донорами готові виділити Україні близько 87,5 млн євро на реалізацію проектів з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, включаючи проекти щодо об'єкта "Укриття", а також на добудову СВЯП-2.

Як заявив віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, в цілому Україні потрібно близько 105 млн євро. В основному ці кошти були потрібні на добудову СВЯП-2, на яке вивозитиметься паливо з 1-3 блоків Чорнобильської АЕС. Введення в експлуатацію СВЯП-2 заплановане на кінець 2017 року.

Читайте такожДонори чорнобильських проектів готові виділити Україні майже €88 мільйонів

Довідка УНІАН. Україна залучає донорську допомогу для реалізації чорнобильських проектів з 1993 року. Одним з ключових партнерів нашої країни в цій сфері є ЄБРР. Під егідою банку сформовано Рахунок ядерної безпеки. Кошти на нього вкладають Бельгія, Канада, Данія, Європейський Союз, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Нідерланди, Норвегія, Росія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Україна і Сполучені Штати Америки.