Фото УНИАН

Його положення спрямовані на дерегуляцію господарської діяльності акціонерних товариств та впровадження високих вимог для публічних акціонерних товариств, акції яких включені до біржового реєстру.

Читайте такожВідсьогодні в Україні зростає мінімальна зарплата і пенсія

Відео дня

Зокрема, цим документом підвищується рівень захисту прав інвесторів, зокрема через введення похідного позову – права міноритарного акціонера подати позов у інтересах товариства про відшкодування шкоди, запровадження відповідальності посадових осіб господарських товариств у разі завдання збитків товариству їх неправомірними діями, а також запровадження інституту незалежних директорів, які будуть представляти інтереси міноритарних акціонерів у публічних акціонерних товариствах.

Цим законом змінюється порядок формування наглядових рад акціонерних товариств. Тепер членами наглядових рад можуть бути тільки фізичні особи, а якщо член наглядової ради обраний як представник акціонера, то акціонер може змінити свого представника без проведення загальних зборів товариства.

Крім того, встановлюється порядок, згідно з яким можна визнати укладену особою угоду недійсною та повернути прибуток, одержаний за результатами такої угоди. Також створюються умови для переходу квазіпублічних акціонерних товариств у приватну форму, регламентується встановлення детального регулювання угод із зацікавленістю, яке буде враховувати інтереси всіх акціонерів.

Українські компанії з 1 травня зможуть перебувати в лістинговому списку акцій тільки однієї з фондових бірж у зв'язку з підвищенням вимог до емітентів у частині корпоративного управління.

Як повідомляв УНІАН, у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі відзначали, що ухвалення закону про захист прав інвесторів є дуже важливим для інвестиційної привабливості України, оскільки незахищеність прав інвесторів є однією з основних причин, разом із воєнними діями, відсутності припливу іноземного капіталу до країни.