REUTERS

Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку України (акціонерний капітал нерезидентів) на 1 квітня 2015 року склав 42,820 мільярда доларів, що на 297 мільйона доларів, або на 0,7% вище показника на початок поточного року на рівні 42,523 мільярда доларів.

Як повідомляється на сайті Державної служби статистики України, у першому кварталі в акціонерний капітал нерезидентів надійшло 1,036 мільярда доларів нових інвестицій, при цьому відтік за період склав 86,3 мільйона доларів, а також негативний вплив мала негативна переоцінка інвестицій на 652,5 мільйона доларів, у тому числі курсова різниця на 634 мільйони доларів.

У повідомленні наголошується, що інвестиції в першому кварталі надходили з 125 країн світу. Основними інвесторами України, на яких припадає 82,9% загального обсягу інвестицій, залишалися Кіпр, Нідерланди, Німеччина, Російська Федерація, Австрія, Великобританія, Британські Віргінські Острови, Франція, Швейцарія та Італія.

Відео дня

Найбільша частина інвестицій в обсязі 13,226 мільярда доларів, або 30,9% їх загального обсягу, припадає на українську промисловість.

Заборгованість українських підприємств за кредитами та позиками перед прямими інвесторами на 1 квітня склала 7,888 мільярда доларів, загальний обсяг прямих інвестицій, включаючи акціонерний капітал та боргові інструменти - 50,709 мільярда доларів.

Обсяг прямих інвестицій (акціонерного капіталу) з України в економіку країн світу на 1 квітня склав 6,232 мільярда доларів. Прямі інвестиції з України надходили в 47 країн світу, в тому числі найбільша частка припадає на Кіпр (93,5%).

Вимоги українських прямих інвесторів за борговими інструментами до підприємств за кордоном на 1 квітня склали 217,4 мільйона доларів, загальний обсяг прямих інвестицій з урахуванням акціонерного капіталу і боргових інструментів – 6,450 мільярда доларів.

Держстат нагадав, що дані наводяться без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя, а також частини зони проведення антитерористичної операції.

Також у повідомленні наголошується, що дані про прямі інвестиції в Україну та з України є попередніми і використовуються Національним банком для складання платіжного балансу та визначення міжнародної інвестиційної позиції.

Читайте такожІноземні інвестиції в Україну протягом року скоротилися на 5% за рахунок девальвації гривні

Як повідомляв УНІАН, обсяг прямих іноземних інвестицій до економіки України (акціонерний капітал нерезидентів) на 31 грудня 2015 року склав 43,371 мільярда доларів, що на 2,373 мільярда доларів, або на 5,19%, що нижче показника на початок року на рівні 45,745 мільярда доларів. Зниження обсягу інвестицій за 2015 рік обумовлено курсовою різницею, за рахунок чого акціонерний капітал знизився на 5,024 мільярда доларів, у той час як відплив акціонерного капіталу виявився незначним і становив 891,3 мільйона доларів, і при цьому надійшло 3,764 мільярда доларів нових інвестицій.

За оцінками Національного банку України, офіційний обмінний курс гривні до долара США в березні поточного року зміцнився на 3%, в результаті чого девальвація гривні з початку року - за січень-березень – сповільнилася до 9,4%.