REUTERS

За січень-березень 2016 року американська економіка зросла в річному вираженні на 0,8%, свідчать дані американського уряду. Це досить високий показник: раніше Міністерство торгівлі США попередньо повідомляло про 0,5% зростання в першому кварталі. Перегляд показника відомство пояснило тим, що падіння приватних інвестицій в товарні запаси виявилося набагато слабкішим, ніж передбачалося раніше, передає РБК.

Читайте такожДержавний борг США перевищив $19 трильйонів

Консенсус-прогноз аналітиків, зібраний агентством Reuters, говорив про очікування зростання на рівні 0,9%. Більш точними виявилися експерти данського Saxo Bank, які спрогнозували перегляд до 0,8% зростання. Крім того, це набагато краще за перший квартал 2015 року, коли зростання ВВП становило 0,6%.

Відео дня

Початок року традиційно вважається періодом затишшя в економіці США. Після розпродажів на День подяки і Різдво у листопаді-грудні, взимку економічний розвиток і торгівля завмирають. В останні кілька років до цього додається ще погодний фактор: сильні заморозки в січні-лютому. Тим самим поточний початок року став для американської економіки найвдалішим з 2013 року (тоді в першому кварталі ВВП країни зріс на 2,4%, у 2014 ж році показник впав на 2,9%).

Читайте такожСША вперше розкрили суму свого боргу перед Саудівською Аравією

Сильні показники американської економіки посилюють ймовірність подальшого підвищення процентної ставки ФРС США. Очікується, що сьогодні ввечері голова Федрезерву Джанет Йеллен зверне увагу на цей показник у своїй промові в Гарвардському університеті. До сьогоднішнього дня ймовірність того, що свою ставку ФРС підвищить вже в червні, Reuters оцінює в 26%, а чиказька CME Group — вже 38%. Підвищення ставки також призведе до зростання курсу долара, попереджає CNN.

З початку дня курс євро до долара США вже втратив 0,3%, після оголошення даних щодо американської економіки падіння європейської валюти посилилося.