Фото УНИАН

Національний банк України за результатами діагностики 20 найбільших банків, на які припадає 86% банківської системи, підписав з 18 банками програму докапіталізації, і очікує завершення діагностики решти банків до середини 2017 року.

Читайте такожВ українських банках продовжує зростати рівень проблемних кредитів

Про це повідомила сьогодні журналістам заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Відео дня

«Ми закінчили діагностику 20 найбільших банків, щодо 18 банків ми підписали програму докапіталізації, яка розрахована на 3 роки. На сьогодні ці 18 банків становлять 86% банківської системи. Тому капіталізація цих банків - це і є для нас процес очищення, що відбувся», - сказала Рожкова.

Вона наголосила, що регулятор розробив безпрецедентну програму, розраховану на 3 роки, і тепер все залежить від акціонерів і від їх готовності підтримувати свої банки.

«Ми почали цього року діагностику наступних 40 банків. Решту банків ми повинні будемо продіагностувати до середини 2017 року. Це зовсім не означає, що ми з ними не працюємо у звичайному режимі», - додала Рожкова.

Вона наголосила, що проблеми у всієї банківської системи і причини погіршення якості активів – однакові, і НБУ продовжує працювати з акціонерами та менеджментом банків, від яких і залежить подальша доля фінустанов.

Читайте такожНеплатоспроможні банки заборгували НБУ 55,5 мільярда

«Банкрутство може бути завжди, і це не обов'язково через те, що порушено якісь нормативи. Може бути багато різних причин. Більш того, коли деякі ЗМІ розгойдують ситуацію щодо окремих банків, що відбувається досить часто, і з'являється інформація різної міри достовірності, то, напевно це питання потрібно ставити колегам», - зазначила Рожкова, відповідаючи на запитання журналістів.

Як повідомляв УНІАН, у процесі очищення банківської системи Національний банк України за 2014 і 2015 роки визнав неплатоспроможними 63 банки, які передані в управління Фонду гарантування вкладів.

З початку цього року НБУ вирішив вивести з ринку ще 11 банків із урахуванням спільного з Міністерством фінансів рішення про виведення з ринку державного санаційного «Родовід Банку».

Станом на 1 травня в Україні налічувалося 109 фінансових установ, які мають ліцензію на здійснення банківської діяльності.

Світовий банк у рамках заходів української влади щодо підвищення стійкості та ефективності банківської системи країни очікує консолідації банківського сектору в Україні та зниження кількості банків до 100 в 2016 році.