Фото УНИАН

Заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що перегляд програми співробітництва з Україною знаходиться на просунутому етапі.

Про це він сказав в інтерв'ю nv.ua.

Читайте такожУ МВФ повідомили, коли Україна може отримати черговий транш

Відео дня

"Український уряд зробив важливі кроки для завершення даного перегляду програми. Обговорення про перегляд (умов третього траншу) знаходиться на просунутому етапі. Є ще ряд питань, які ми продовжуємо обговорювати. Ми вже досягли угоди на рівні персоналу про перегляд і подальшу реалізацію програми. Сподіваємося, що питання, які залишилися, будуть вирішені швидко", - зазначив Ліптон.

При цьому на уточнююче питання, наскільки швидко це відбудеться, він відповів: "Перед нами немає тимчасових обмежень".

Також заступник голови МВФ заявив, що Фонд не висував додаткових вимог до України.

"Всі вимоги в дусі вихідної програми, яка опублікована. Те, що відбувається зараз, — просто черговий перегляд її реалізації. Зараз я не буду давати коментар щодо окремих частин перегляду програми, тому що він ще не завершений. Але коли він буде вже опублікований, ви переконаєтеся, що перегляд відповідає тим підходам і тому духу програми, які були в ній закладені", - сказав Ліптон.

Читайте такожМВФ радить Україні вже зараз розробляти пенсійну реформу

Як повідомляв УНІАН, МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки в березні 2015 року. Перший транш за новою програмою обсягом 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня, другий, на 1,7 млрд дол., – 4 серпня 2015 року.

На поточний момент сторони погодили всі питання щодо другого перегляду програми реформ, обговоривши різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації. Разом з тим, власне меморандум, що передбачає подальші зобов'язання сторін, поки не підписаний.

У той же час, президент України Петро Порошенко зазначав, що документ повинен бути підписаний найближчим часом, а засідання Ради директорів МВФ по Україні має відбутися, як і планувалося раніше, в липні.

При цьому в ЗМІ з'явилася інформація, що розмір третього траншу може бути зменшено в два рази з раніше планованих 1,7 млрд дол. Проте офіційно вона так і не була підтверджена.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк 8 червня заявив, що розмір третього кредитного траншу від МВФ для України визначить Рада директорів Фонду після узгодження і підписання Меморандуму щодо перегляду програми.