REUTERS

Міністерство фінансів України пропонує наступного року зменшити кількість академічних стипендій, що виплачуються студентам за успішність, і збільшити кількість стипендій, виплачуваних студентам з малозабезпечених сімей.

Читайте такожМіносвіти готує новий порядок виплати стипендій - має запрацювати з 1 січня

Про це на зустрічі зі студентами повідомив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Відео дня

«Ми пропонуємо зменшити кількість людей, які отримують академічні стипендії, створити дуже чіткі зрозумілі критерії та підвищити розмір стипендії. І друге – збільшити кількість та суму стипендій, які є соціальним захистом», - сказав Данилюк.

Міністр зазначив, що сьогодні 70% студентів, які навчаються на бюджеті, отримують стипендії, які видаються всім, у кого середній бал вище 4. А соціальні стипендії для дітей-інвалідів, сиріт та інших пільгових категорій отримують менше 6% студентів.

Данилюк вважає, що потрібно зменшити кількість академічних стипендій, видаючи їх тільки кращим і піднявши їх розмір, а також розширити охоплення студентів соціальними стипендіями, видаючи їх дітям з малозабезпечених сімей, зокрема таких, які отримують субсидії.

Читайте такожГройсман обіцяє дати на освіту ще 10 мільярдів гривень

Заступник міністра фінансів Сергій Марченко під час зустрічі зі студентами повідомив, що для проведення такої реформи планується створити два окремих стипендіальних фонди – академічний і соціальний.

Також він зазначив, що підвищення вимог для отримання стипендій дасть змогу збільшити розмір стипендій, оскільки Мінфін не буде урізати стипендіальний фонд на наступний рік, який сьогодні становить близько 6 млрд грн. «Ми порахували, що якщо академічні стипендії отримуватимуть найкращі 10% студентів, то їх середній розмір становитиме 2,5 тис. грн, тоді як сьогодні він дорівнює 825 грн», - сказав Марченко.

Також заступник міністра повідомив, що Мінфін виступає за те, щоб дати більше автономії вишам у питанні вирішення правил призначення стипендій. Сьогодні, за його словами, у Мінфіні не вирішили, яке співвідношення в стипендіальному фонді буде між соціальними та академічними стипендіями, але міністерство наполягає на більшій частці саме соціальних стипендій.

Профспілковий організатор одного з факультетів Київського політехнічного інституту Ілля Варжанський під час зустрічі заявив, що стипендії у студентів відбирати не можна, а замість спроб провести їх оптимізацію Мінфіну краще знайти інші статті бюджетних витрат, які можна скоротити. «У нас деякі незрозумілі для суспільства статті витрат, припустимо перейменування вулиць і населених пунктів. Не всім зрозуміло, чому на це гроші є, а на стипендії їх може не вистачати?», - запитав Варжанський.

У відповідь Данилюк сказав, що Мінфін має намір оптимізувати витрати держбюджету в усіх сферах. «Ми дивимося на всі сфери, і тільки зараз ми розглядаємо питання стипендій. Ми всюди з усіма міністрами шукаємо шляхи, щоб скоротити неефективні витрати», - сказав Данилюк.

Голова профбюро одного з факультетів Київського політехнічного інституту Сергій Яременко повідомив, що не підтримує пропозицію Мінфіну відмовити у виплаті стипендій тим, хто отримує середній бал 4. «Я пройшов конкурс і поступив на бюджет. Я вчуся завжди на середній бал 4, на більше не можу, бо маю такий рівень. Нам поставили такі умови – ми їх виконуємо, чому зараз потрібно щось міняти?», - сказав Яременко.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства освіти і науки, Мінфін направив головним розпорядникам бюджетних коштів інструктивного листа щодо підготовки запитів до проекту державного бюджету на 2017 рік та проекту прогнозу державного бюджету на 2018-2019 роки. У рекомендаціях, які супроводжують листа, сказано про скорочення видатків на стипендії.

Мінфін заявив, що на наступний бюджетний рік видатки на стипендії передбачено тільки для учнів і студентів з числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів I-III групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", а також аспірантам і докторантам.

У Міністерстві освіти і науки заявили, що не підтримують ініціативу Мінфіну.