REUTERS

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд поновив розклад засідань Ради директорів фонду і вніс питання співпраці з Україною.

Читайте такожМВФ закликає Україну та Росію знайти компроміс щодо "боргу Януковича"

Як повідомляється на сайті фонду, засідання по Україні відбудеться 14 вересня.

Відео дня

«Заплановано другий перегляд програми EFF, а також оцінка програми Stand-By, датована 2014 роком», - йдеться в повідомленні Фонду.

Як очікується, обговорення виконання Україною програм співробітництва дозволить Раді директорів ухвалити рішення про виділення нашій країні чергового - третього за рахунком за програмою ЕFF - кредитного траншу. Обсяг виділених коштів є предметом обговорення. 

Читайте такожУ Кабміні кажуть, що повністю виконали "домашнє завдання" для отримання траншу МВФ

За всю історію відносин із МВФ Україна мала кілька програм співробітництва з Фондом, проте більшість з них зупинялися на етапі одержання другого кредитного траншу. 

Поточна програма була ухвалена в березні 2015 року терміном на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд дол. У 2015 році Україна отримала два транші загальним обсягом 6,7 млрд дол. і очікувала отримати третій у розмірі 1,7 млрд дол., проте в силу політичних подій осені 2015 року та зими 2016 року, що призвели до зміни уряду, доля третього кредитного траншу і виконання всієї програми співробітництва в цілому опинилися під загрозою зриву. 

Відносини з Фондом активізувалися в травні-червні цього року. У Києві розраховували, що рішення щодо третього кредитного траншу для України Рада директорів Фонду ухвалить вже у липні, проте цього не сталося

Українське питання залишалося невирішеним аж до кінця серпня через традиційні канікули у Фонді. На початку вересня голова Департаменту зовнішніх зв'язків Джеррі Райс повідомив, що Україна залишається на порядку денному роботи МВФ і рішення щодо програми співпраці буде ухвалене у другій половині вересня.

Ввечері 7 вересня президент України Петро Порошенко повідомив, що мав розмову з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, після якої Рада директорів МВФ визначила дату засідання щодо України.