REUTERS

Волатильність обмінного курсу, яка спостерігалася у серпні, не створила ризиків для прискорення споживчої інфляції понад цільовий рівень у 12% в річному вимірі на кінець поточного року, повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарева на брифінгу.

Читайте такожГривня зміцнюється на рішенні МВФ виділити транш Україні

Також вона нагадала, що Міжнародний валютний фонд ухвалив рішення виділити Україні третій транш кредиту в еквіваленті 1 млрд дол., і зазначила, що це стане важливим фактором стабілізації валютного ринку.

Відео дня

Крім того, голова НБУ нагадала, що слідом за траншем МВФ Україна отримає 1 млрд дол. під держгарантії уряду США і 600 млн євро від Єврокомісії.

Також Гонтарева повідомила, що НБУ зберіг прогноз зростання міжнародних резервів України до 17,2 млрд дол. до кінця року, але за умови отримання в цьому році ще одного, четвертого траншу МВФ.

Як повідомляв УНІАН, вартість гривні до долара з 10 серпня планомірно знижувалась на 5-10 копійок на день, подолавши позначку в 25 грн/дол., після того, як два місяці вона перебувала в межах 24,7-24,9 грн/дол. Ситуація змінилася після заяви ключового кредитора України - Міжнародного валютного фонду про внесення у розклад засідань Ради директорів Фонду засідання в Україні 14 вересня, і гривня почала зміцнюватися.

За оцінками НБУ, ситуація на валютному ринку в Україні стабілізувалася. Зокрема, 13 вересня НБУ зафіксував на міжбанківському валютному ринку перевищення пропозиції валюти над попитом і вперше з 9 серпня купив 19,7 млн дол. США, після того як в серпні-вересні провів 7 аукціонів з продажу валюти для підтримки гривні і продав загалом близько 200 млн дол.

Сьогодні, 15 вересня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку на середину торгів встановилися на рівні 26,16/26,25 грн/дол.

Історичний мінімум курсу української гривні по відношенню до долара США, зафіксований у лютому 2015 року, становить 30,01 грн/дол.