фото: УНИАН

«Кожен виконує своє завдання. Ми підготували бюджет? Підготували! Треба буде представити його у парламенті наступного тижня? Ми подамо», - сказав Данилюк.

При цьому він відмовився прогнозувати хід обговорення бюджету, оскільки багато в чому це залежить не від очікувань уряду, а від настроїв у сесійній залі. «Далі вже треба уточнювати у парламентаріїв, яке їх відчуття (щодо бюджету - УНІАН)», - сказав Данилюк.

Як повідомляв УНІАН, проект держбюджету-2017 з дефіцитом 3% ВВП і доходами в 876,9 млрд грн було затверджено урядом 15 вересня і передано до парламенту. Документ зареєстровано та опубліковано на сайті Верховної Ради.

Відео дня

Основні положення документа напередодні представив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. За його словами, підготовлений бюджет є бюджетом економічного розвитку, зокрема, зростання ВВП, що закладається, має становити не менш як 3%.

Читайте такожБюджет-2017: Кабмін очікує понад 14 мільярдів надходжень від акцизів для будівництва доріг

Основними пріоритетами бюджету є фінансування оборони і безпеки обсягом близько 129 млрд грн, підтримка аграріїв обсягом не менш як 5,5 млрд грн, продовження процесу децентралізації та збільшення Фонду регіонального розвитку до 9 млрд грн, будівництво доріг за рахунок коштів Дорожнього фонду (обсяг асигнувань закладається на рівні 14,2 млрд грн, а також 1 млрд дол. за рахунок можливого залучення коштів міжнародних фінансових організацій).

Крім того, в центрі уваги уряду – фінансування освіти обсягом понад 20 млрд грн, а також фінансування сфери охорони здоров'я.

Читайте такожПроект бюджету-2017: прожитковий мінімум до грудня наступного року зросте на 162 гривні

Резюмуючи презентацію, Гройсман підкреслив, що чи не вперше за роки незалежності уряд не тільки представив проект бюджету вчасно, як того вимагає Конституція, а й представив «чесний бюджет», що базується на реальних доходах.

Кабмін у червні поточного року затвердив проект бюджетної резолюції, що передбачає зростання ВВП у 2017 році на 3-4%, інфляцію на рівні 8,1%, рівень безробіття 8,6%, прогнозний рівень держборгу – 66,8% ВВП і курс гривні на рівні 27,2 грн за долар.

В рамках чинного законодавства уряд має внести на розгляд парламенту проект держбюджету на наступний рік до 15 вересня поточного року, однак останні кілька років Кабмін вносив проект у Верховну Раду і одразу ж відкликав його для доопрацювання.