REUTERS

Правління Національного банку України затвердило "Стратегію валютних інтервенцій Національного банку України на 2016-2020 роки", повідомляється на сайті регулятора.

Згідно з повідомленням, стратегія визначає політику присутності центрального банку на міжбанківському валютному ринку в умовах режиму інфляційного таргетування і збереження гнучкого курсоутворення гривні.

В рамках стратегії Нацбанк може використовувати валютні інтервенції для згладжування функціонування валютного ринку, накопичення міжнародних резервів, підтримання трансмісії ключової процентної ставки як основного інструменту грошово-кредитної політики.

Відео дня

Як зазначив у ході презентації стратегії директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, інтервенції регулятора виконують допоміжну роль для основного інструменту монетарної політики - процентної ставки, і при їх проведенні Нацбанк не впливає на фундаментальні тенденції ринку, лише згладжуючи тимчасові ефекти.

Посилаючись на стратегію, Пономаренко пояснив, що інтервенції можуть проводитися у чотирьох формах: валютний аукціон, інтервенції за єдиним курсом, запит кращого курсу і адресна інтервенція.

Також представник НБУ зазначив, що в подальшому по мірі досягнення цільового рівня міжнародних резервів регулятор планує мінімізувати свою присутність на валютному ринку.

Читайте такожНацбанк планує мінімізувати свою присутність на валютному ринку

Як повідомляв УНІАН, НБУ констатував девальвацію гривні до долара в серпні за офіційним курсом на 2,6% після п'яти місяців зміцнення. У вересні, незважаючи на зміцнення з другої декади, гривня девальвувала ще на 1%. В результаті показник девальвації гривні до долара США за офіційним курсом з початку року, в січні-вересні зріс до 7,9%.

Сьогодні, 17 жовтня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до середини торгів встановилися на рівні 25,78/25,80 гривні/долар.

Історичний мінімум курсу української гривні по відношенню до долара США, зафіксований в лютому 2015 року, становить 30,01 гривні/долар.