НБУ Facebook

«Що більше платіжних систем, то ринок більш конкурентоспроможний. Ми не бачимо в цьому чогось поганого. Оскільки для власників це бізнес, для населення – послуга. Тому ми всіляко підтримуємо подібні починання тих чи інших компаній, – запевнив Смолій «Апостроф», відповідаючи на запитання про можливість запуску внутрішньодержавної платіжної системи «Електрум пеймент сістем» до кінця 2016 року. – У нас є певні терміни, протягом яких ми зобов'язані дати відповідь. Або в разі зауважень до тих, хто подає документи, – їх додатково просять усунути або уточнити. Тобто процес узгодження має обмежені терміни і ми намагаємося в ці терміни вкладатися».

«В принципі, ми документи вже дивилися. І у нас зауважень немає. А всі інші питання – коли систему буде запущено, й інші нюанси – це більше департамент платіжних систем знає», – повідомила головний економіст департаменту фінансового моніторингу НБУ Наталія Лепестій.

Нагадаємо, в Україні до кінця 2016 року почне працювати внутрішньодержавна платіжна система «Електрум пеймент сістем», яка забезпечить миттєві грошові перекази по всій країні і дозволить 98,5% населення швидко здійснювати весь спектр платежів без банку і з мінімальною комісією. Другим етапом стане поява електронних грошей, емітентом яких є державний Укргазбанк. У цьому ж банку населення отримає можливість цілодобово здійснювати платежі в електронних гривнях з реальним забезпеченням, робити грошові перекази, брати участь у мобільній комерції всіх операторів, а також у програмах лояльності з легальними фінансовими гарантіями. Е-гроші буде запущено одразу після отримання дозвільних документів, яких «Електрум пеймент сістем» очікує від НБУ до кінця 2016 року.

Відео дня

За словами економічного експерта Олександра Крамаренка, кілька фінансових компаній, «стоять у черзі» на узгодження правил своїх власних платіжних систем. «Наприклад, мало не по півроку і більше чекають рішень відповідного департаменту НБУ з приводу узгодження правил своїх платіжних систем ТОВ «Фінансова компанія «Юапей» і ТОВ «Електрум пеймент сістем», – написав Крамаренко в своєму блозі.