Ілюстрація REUTERS

Поточного року почалося відновлення економіки України, і за підсумками року очікується зростання ВВП на 1,1%.

Про це йдеться в звіті НБУ про фінансову стабільність, опублікованому на сайті регулятора.

За оцінками НБУ, основним чинником зростання економіки поточного року стане збільшення внутрішнього споживання та інвестиційного попиту. Разом з тим, регулятор зазначив, що темпи відновлення залишаються невисокими, з причини повільних структурних реформ і невизначеності через військові дії на сході України.

Відео дня

Серед зовнішніх ризиків для економіки Нацбанк зазначив низькі темпи зростання економік основних торгівельних партнерів нашої країни.

При цьому НБУ очікує прискорення економічного зростання у наступному році внаслідок збільшення споживання і інвестицій, у той час як вплив чистого експорту залишиться негативним.

Читайте такожНацбанк зберіг прогноз інфляції на рівні 12% річних

Як повідомляв УНІАН, ВВП України в третьому кварталі 2016 року порівняно з попереднім, другим кварталом 2016 року, з урахуванням сезонного фактору, зріс на 0,4%.

У річному вираженні, порівняно з третім кварталом 2015 року, зростання ВВП України в третьому кварталі 2016 року прискорилося до 1,8%.

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання ВВП України у 2016 році на 1,5% при інфляції 15,1%, Світовий банк – зростання ВВП на 1% при інфляції 15%.

Згідно експертного консенсус-прогнозом, складеним УНІАН, зростання валового внутрішнього продукту України за підсумками 2016 року може скласти 1% при інфляції до 19%.