Ілюстрація REUTERS

Україна в поточному році зможе отримати від ключового кредитора країни - Міжнародного валютного фонду тільки два транші за програмою розширеного фінансування EFF, затвердженою в березні 2015 року. Про це сказав президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала під час зборів асоціації.

Читайте такожПрезидент ЄБА дав прогноз щодо курсу гривні цього року

«Більше ніж на два транші від МВФ ми не сподіваємося», - сказав Фіала. При цьому він нагадав, що в чинному Меморандумі з МВФ є графік платежів і він передбачає 4 транші. «У Меморандумі закладено 4 транші, але такого (отримання 4 траншей в рік - УНІАН) жодного разу не було і, напевно, в цьому році теж не буде», - зазначив Фіала.

Відео дня

Він також нагадав, що Україна на поточний момент виконала всі вимоги для отримання четвертого за рахунком кредитного траншу, який може бути наданий нашій країні вже в лютому. «Однак його розмір буде, мабуть, менший за запланований - на рівні 1 млрд дол.», - сказав Фіала.

Як повідомляв УНІАН, Україна відновила співпрацю з МВФ щодо чотирирічної програми розширеного фінансування (EFF) об'ємом 17,5 млрд дол. у вересні 2016 року – після більш ніж річної перерви. За цією програмою наша країна вже отримала три кредитні транші загальним обсягом 7,62 млрд дол.

Читайте такожДіалог з МВФ щодо пенсійного віку ведеться, але Кабмін категорично проти його підвищення – Розенко

У листопаді 2016 року в Україні працювала місія МВФ, яка висловила задоволення ходом реформ і погодила параметри бюджету на 2017 рік. У Києві розраховували, що за підсумками роботи місії відбудеться засідання Ради директорів Фонду і країна отримає четвертий кредитний транш розміром 1,3 млрд дол. Однак засідання не відбулося ні в листопаді, ні в грудні, хоча Україна виконала всі рекомендації Фонду як в частині прийняття держбюджету на 2017 рік, так і в частині відновлення банківської системи та націоналізацію найбільшого в країні банку «Приватбанку».

У Міністерстві фінансів очікують, що засідання Ради директорів МВФ по Україні відбудеться вже в лютому. У самому Фонді відзначали, що точної дати засідання немає, але воно може відбутися «в найближчі тижні». Якщо рішення Фонду буде позитивним, Україна може розраховувати на отримання четвертого траншу в розмірі близько 1 млрд дол. Крім того, Україна і МВФ підпишуть оновлений Меморандум про співпрацю, що передбачає подальші етапи роботи і ключові реформи, необхідні для отримання коштів.

У чинному Меморандумі, підписаному у вересні 2016 року, зазначалося, що в 2017 році Україна може отримати ще 4 кредитних транші за програмою співпраці на загальну суму близько 5,4 млрд дол. - в лютому, травні, серпні та листопаді, крім отриманого в кінці 2016 року четвертого траншу. Найбільш значним передбачався лютневий – п'ятий за рахунком - кредитний транш у розмірі 1,98 млрд дол. Наступні транші, згідно з графіком, повинні були становити 1,3 млрд дол. у травні і серпні, а також 735 млн дол. у листопаді.

Підтримка України з боку міжнародних фінансових організацій, особливо МВФ, а також урядів країн "Великої сімки" залишається важливим елементом забезпечення економічної стабільності та ефективності реформ в країні.