REUTERS

Незалежні оцінювачі оцінили ринкову вартість активів ліквідованого "Дельта Банку" на рівні 27,4 мільярда гривень, що в 3,4 рази нижче балансової вартості звітності фінустанови на 1 січня 2017 року на рівні 94,27 мільярда гривень.

Як повідомила прес-служба Фонду, серед причин уцінки - укладання напередодні банкрутства банку невигідних угод для реалізації схем виведення активів. При цьому, як наголошується в повідомленні, в період тимчасової адміністрації такі факти були встановлені, а відповідні угоди - визнані нікчемними.

Читайте такожЧастину майна "Дельта Банку" за фіктивним рішенням суду було перереєстровано та продано

Відео дня

Також повідомляється, що були списані кошти на коррахунках "Дельта Банку" на суму 437,23 мільйона доларів в іноземних банках: Meinl Bank AG (Австрія), Bank Frick and Co.AG (Ліхтенштейн), East-West United S. A., Bank Winter & Co.AC.

У повідомленні наголошується, що загальна сума виявлених нікчемних правочинів на 1 лютого 2017 року, укладених до тимчасової адміністрації з метою виведення активів, склала 9,32 мільярда гривень, 93,63 мільйона доларів і 18 мільйонів швейцарських франків.

В тому числі визнані нікчемними угоди поступки прав вимоги за кредитами на 1,4 мільярда гривень, погашення кредитів з порушенням чинного законодавства на 5,8 мільярда гривень, незаконного перекредитування на 34 мільйони гривень.

Також Фонд визнав недійсними угоди обтяження активів "Дельта Банку" на користь окремих кредиторів з порушеннями чинного законодавства, в тому числі з Державною іпотечною управлінням на 3,9 мільярда гривень, державним "Ощадбанком" на 2,04 мільярда гривень, банком "Авант" на 600 мільйонів гривень та 5 окремими кредиторами на 4,5 мільярда гривень.

Фонд підкреслює, що ліквідатор банку веде активну роботу з повернення виведених активів. Зокрема, у провадженні судів різних інстанцій знаходиться близько 150 судових справ з цього питання, і вже отримано 34 рішення судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій на користь фонду.

Довідка УНІАН. Фонд гарантування приступив до ліквідації "Дельта Банку" - найбільшого неплатоспроможного банку 8 жовтня 2015 року. З 2 березня 2015 року в банку працювала тимчасова адміністрація на підставі рішення НБУ про визнання банку неплатоспроможним.

"Дельта Банк" працює на ринку України з 2006 року і входив до групи найбільших банків. Основними акціонерами банку були бізнесмен Микола Лагун з часткою в капіталі 70,61% і компанія Cargill Financial Services International Inc. (США) з часткою в 29,39%.