Ілюстрація REUTERS

Ключовий кредитор України - Міжнародний валютний фонд відзначає значний прогрес у роботі з Україною, а також в частині виконання нашою країною програми реформ, затвердженої в березні 2015 року, проте дати засідання Ради директорів Фонду щодо українського питання і, як наслідок, дати виділення нашій країні чергового, четвертого за рахунком кредитного траншу в розмірі 1 млрд дол., поки що немає.

Читайте такожУ Мінфіні розповіли, як йдуть переговори з МВФ

Про це в ході традиційного брифінгу у Вашингтоні сказав глава Департаменту зовнішніх зв'язків МВФ Джеррі Райс. 

Відео дня

«У нас немає чіткої дати засідання (Ради директорів - УНІАН). Але у нас не змінилася позиція, яку ми озвучували кілька тижнів тому. Ми продовжуємо дискусії. Вважаємо, що технічні деталі співпраці будуть вирішені, і ми зможемо представити третій перегляд програми реформ на засідання Ради директорів найближчими тижнями», - сказав Райс.

Він відмовився деталізувати, які саме технічні питання залишилося вирішити, зазначивши, що вони стосуються пенсійної реформи, реформи держуправління, боротьби з корупцією та ряду інших питань. 

Крім того, Райс не надав деталей можливого візиту міністра фінансів України Олександра Данилюка до Вашингтона. «Поки що у мене немає підтверджень цієї інформації», - сказав Райс. 

Читайте такожУ меморандумі з МВФ немає зобов'язань про підвищення пенсійного віку - Гройсман

Як повідомляв УНІАН, Україна відновила співробітництво з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування (EFF) обсягом 17,5 млрд дол. у вересні 2016 року – після більш ніж річної перерви. За цією програмою наша країна отримала три кредитні транші загальним обсягом 7,62 млрд дол. До кінця 2016 року Україна розраховувала отримати четвертий транш у розмірі 1 млрд дол., виконавши для цього ключові умови, а саме - ухвалила бюджет на 2017 рік і провела націоналізацію найбільшого в країні банку «ПриватБанк». Разом з тим, питання засідання Ради директорів щодо українського питання і виділення грошей весь час відкладалося - спочатку на січень, потім на початок лютого. Для проведення засідання Україна і Фонд мають підписати листа про наміри, а потім меморандум, в якому зазначалися б ключові маяки виконання програми реформ на найближчі місяці. Такими маяками, як очікується, будуть проведення земельної реформи та пенсійної реформи.

13 лютого голова Національного банку України Валерія Гонтарева зазначала, що Україна підпише меморандум з Міжнародним валютним фондом для отримання четвертого траншу кредиту Фонду в розмірі 1 млрд дол. протягом кількох днів.

При цьому директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард в інтерв'ю Reuters зазначала, що Фонд задоволений ходом переговорів з Україною за програмою реформ і зазначає, що напрям співробітництву заданий правильно.