Фото УНІАН

Правління Національного банку України визначило системно важливими банками на 2017 рік націоналізований «ПриватБанк», державні «Укрексімбанк» і «Ощадбанк», як і роком раніше.

Читайте такожНБУ вирішив ліквідувати "Платинум Банк"

Як нагадав регулятор на своєму сайті, системно важливими вважаються банки, банкрутство або неналежна робота яких може спровокувати системні ризики для фінансової системи.

Відео дня

У зв'язку з цим Нацбанк застосовує до таких банків у рамках загальноприйнятої світової практики підвищені нормативи ліквідності і капіталу, а також особливий режим нагляду.

Як повідомляв УНІАН, держава через Міністерство фінансів володіє чотирма найбільшими за активами банками: «ПриватБанк», «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк».

Читайте такожУряд докапіталізує "ПриватБанк" майже на 10 мільярдів

Відповідно до затвердженої урядом у 2015 році стратегії реформування державного банківського сектора, приватизація «Ощадбанку» і «Укрексімбанку» очікується в середині 2018 року, коли уряд планує продати 20% акцій цих банків. З капіталу «Укргазбанку» держава в рамках стратегії має намір частково або повністю вийти до кінця 2017 року.

Для докапіталізації «ПриватБанку» уряд випустив облігації внутрішньої держпозики на 117 млрд грн.

У лютому поточного року Кабмін вирішив докапіталізувати «Ощадбанк» і «Укрексімбанк» на 3,5 млрд грн і 3 млрд грн, відповідно.