Участники торговой блокады на Донбассе начали перекрывать дороги / facebook.com/shtab.blokady

Врегулювати товарообмін з окупованими територіями – це необхідність. Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив інтерв'ю програмі «ТСН.Тиждень».

Читайте такожНа Луганську ТЕС Ахметова продовжують возити антрацит із зони АТО

«Було відповідне рішення РНБО, щоб ми врегулювали це питання, і надані відповідні доручення, і постанови Кабінету міністрів довго-довго готуються однією зі служб – Службою безпеки, і ще однієї зі служб Кабінету міністрів. Настільки довго, що в частини суспільства виникають до цього питання і деякі підозри. Наскільки я знаю, на найближчому засіданні Кабінету міністрів буде винесено проект постанови, який регулює цей товарообмін», - заначив міністр.

Відео дня

Він нагадав, що зараз більшість питань щодо товарообміну регулюється спеціальною постановою Антитерористичного центру, що, за словами Авакова, «для деяких розумних, так скажімо в лапках, і дуже розумних підприємців є вторинним документом, який можна обходити».

При цьому глава МВС висловив думку, що товарообмін з окупованими територіями необхідно заборонити за винятком «критичного імпорту».

«Ну, це буквально не імпорт, тому що окупована територія – це все ж українська територія. Але, будемо називати для простоти "критичний імпорт", який стосується тільки енергетичного вугілля, тільки продуктів і напівфабрикатів металургії для того, щоб заводи працювали. У зворотному боці має і може йти обладнання, не обладнання, а запчастини для ремонту шахтного добувного обладнання і шахтних ліфтів і, можливо, кріпильний матеріал. Тут я невеликий фахівець. Ось ці чотири-п'ять позицій, які ми повинні вирішити. Все інше має бути заборонено», - сказав Аваков.

Також він наголосив, що силові відомства не мають наміру застосувати силовий сценарій проти учасників торговельної блокади.

«Ні поліція, ні Національна гвардія, ніхто з силових відомств не виходив з того, що ми хочемо розігнати це силовим шляхом», - сказав Аваков.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня ветерани АТО і деякі народні депутати ініціювали блокаду залізничних переходів, по яких вугілля-антрацит поставляється з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України. З 10 лютого поставки вугілля були повністю припинені. Під загрозою опинилося надійне енергопостачання деяких галузей промисловості, зокрема, металургії, і споживачів, мінімум, 9 областей країни, де антрацит використовується для виробництва тепла і світла для населення.

У зв'язку з цим 15 лютого Кабмін ввів надзвичайні заходи на ринку електроенергії, що передбачають скорочення споживання дефіцитного вугілля антрацитної групи за умови забезпечення повної стабільності роботи енергосистеми країни.