Фото УНІАН

Верховна Рада ратифікувала угоду про створення зони вільної торгівлі між Україною та Канадою, яке відкриє для вітчизняних виробників вільний доступ до 98% канадського ринку.

За відповідне рішення проголосувало 272 народних депутати при 226 мінімально необхідних.

"Угода про вільну торгівлю з Канадою - це перший документ після Угоди про асоціацію з ЄС, який охоплює настільки великий ринок. Угода про вільну торгівлю відкриває можливості для українського бізнесу. Угода також дозволить продовжити переорієнтацію українських підприємств на всі ринки, крім російського", - сказав перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, представляючи законопроект.

Відео дня

Читайте такожНижня палата парламенту Канади одноголосно ратифікувала угоду про ЗВТ з Україною

У свою чергу, голова Комітету ВР із закордонних справ Ганна Гопко підкреслила, що угода не лише відкриє доступ до великого ринку, а й створить нові інвестиційні можливості.

"Канада - потужний ринок, який імпортує на 420 млрд дол. на рік. Це новий стимул для розвитку бізнесу та інвестицій", - наголосила Гопко.

Як повідомляв УНІАН, верхня палата парламенту Канади – Сенат 9 березня ратифікувала підписану в липні 2016 року Угоду про зону вільної торгівлі з Україною.

Угода дозволяє миттєво зняти до 98% торгових обмежень і митних зборів у взаємній торгівлі між двома країнами. На даний час текст угоди фокусується на товарному експорті та імпорті, проте вже за два роки сторони зможуть переглянути умови торгівлі та внести у перелік послуги, а також механізми захисту інвестицій. Крім того, відразу після ратифікації угоди і набуття чинності українські товаровиробники зможуть експортувати до Канади всі промислові товари, крім легкових автомобілів, які потрапляють під спеціальні умови лібералізації, а також широкий спектр сільськогосподарської продукції, окрім м'яса птиці, молочної продукції, яєць, сирів і цукру, які також обмежуються тарифними квотами.

У 2016 році товарооборот між Україною і Канадою становив 246 мільйонів доларів, з яких 29 мільйонів доларів - український експорт.

За оцінками Мінекономрозвитку, Україна після набуття чинності угодою про вільну торгівлю з Канадою зможе нарощувати свій експорт до цієї країни на 0,6 мільйона доларів щорічно, а також у середньостроковій перспективі розраховувати на додаткові інвестиції.