Україна зазнала збитків через блокаду Донбасу / Vyacheslav Abroskin, Facebook

Президент України Петро Порошенко заявляє, що доручив міністру фінансів Олександру Данилюку та уряду обрахувати втрати України від блокади Донбасу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко повідомив в інтерв'ю українським телеканалам.

«Сьогодні було доручено міністру фінансів Олександру Данилюку підготувати розрахунки для уряду. Уряд має зараз обрахувавши, мінімізувавши втрати, проінформувати суспільство про ціну, яку Україна заплатить за ці безвідповідальні рішення», - заявив він.

Відео дня

«Я сказав, що за це заплатять не лише так звані ватажки «ДНР» та «ЛНР», а і ті політичні сили, які взяли на себе відповідальність за блокаду, це «Батьківщина», це «Самопоміч», і народ має право знати своїх героїв», - додав президент.

Читайте такожКабмін вважає неприпустимим зрив відновлення економіки через блокаду - заява

Як повідомляв УНІАН, наприкінці січня на Донбасі силами кількох ветеранів АТО і представників політичних сил було зупинено залізничне і автомобільне сполучення на лінії розмежування між Україною і непідконтрольними територіями. Це спровокувало блокаду поставок вугілля з українських шахт на українські металургійні підприємства і ТЕС. В середині лютого Кабмін запровадив спеціальні заходи на ринку електроенергії, які передбачають економне використання вугілля. Це сприяло безперебійній роботі енергосистеми країни для споживачів, але вимагало від промислового сектору скоротити виробництво і споживання ресурсів. Ключові металургійні підприємства значно скоротили випуск продукції і заявили про можливість повної зупинки цехів.