Ілюстрація REUTERS

За песимістичного макроекономічного сценарію гривня на кінець року може втратити 5,6 гривні до долара.

Читайте такожСьогодні влада проведе переговори з МВФ для якнайшвидшого отримання траншу - Порошенко

Такі висновки можна зробити на основі двох сценаріїв макроекономічних показників уряду, які є в розпорядженні ЕП.

Відео дня

Оптимістичний сценарій передбачає, що темпи розвитку економіки в 2017 році сповільняться на 1,2 п.п., номінальний ВВП скоротиться на 25,8 мільярда гривень, а інфляція прискориться на 1,8 п. п.

До того ж блокада буде тиснути на гривню. До кінця 2017 року національна валюта може ослабнути ще на 3 гривні до долара.

Згідно з песимістичним сценарієм, ВВП впаде на 2,5 п.п. Вплив на номінальний ВВП становитиме мінус 39 млрд гривень. Інфляція додасть 8,5 п. п. В такому випадку гривня до кінця 2017 року року втратить 5,6 гривні за долар.

Через девальвацію надходження від імпортного ПДВ перекриють очікуваний недобір цього податку від скорочення імпорту. Аналогічна метаморфоза може статися і з ввізним митом.

Очікується, що падіння гривні буде основним бюджетним компенсатором.

Читайте такожПорошенко про блокаду ОРДЛО: удар під дих Україні

Без врахування курсових коливань бюджет втратить близько 10 млрд гривень, але якщо гривня впаде згідно з розрахунками уряду, то держава збере на 14,8 млрд гривень податків більше. В результаті бюджет за доходами вийде в плюс на 3,9-4,7 мільярда гривень.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко 16 березня своїм указом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про тимчасову заборону на переміщення товарів, крім гуманітарних вантажів, через лінію розмежування в зоні проведення антитерористичної операції.

У січні ветерани АТО і ряд народних депутатів заблокували залізничні колії, якими з окупованих районів до України надходило вугілля антрацитної групи, у зв'язку з чим Кабінет міністрів увів надзвичайні заходи в електроенергетиці.

У відповідь на блокаду бойовики заявили про націоналізацію розміщених за лінією зіткнення підприємств фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова, після чого керівництво групи заявило про повну втрату контролю над цими структурами.

Вчора, 19 березня, ключовий кредитор України-Міжнародний валютний фонд оновив графік засідань Ради директорів на поточний тиждень, згідно з яким засідання з питання виділення Україні чергового траншу в розмірі 1 млрд дол., раніше заплановане на 20 березня, відкладається на невизначений термін.

За інформацією Міністерства фінансів, перенесення засідання Ради МВФ зумовлене необхідністю уточнення макроекономічних показників внаслідок запровадження торговельної блокади окупованих територій Донецької і Луганської областей за рішенням Ради нацбезпеки та оборони.