НБУ ввів новий інструмент - екстрене кредитування банків / Фото УНІАН

Національний банк України розширив перелік можливих застав за кредитами для екстреної підтримки ліквідності банків та спростив порядок їх оформлення, повідомляється на сайті регулятора.

Читайте такожБанки скоротили заборгованість з рефінансування перед НБУ на 28 мільярдів

Згідно з повідомленням, НБУ дозволив банкам надавати для отримання таких кредитів як заставу майнові права за кредитами юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які забезпечені не тільки іпотекою, але й одночасно іншими активами, тобто змішаною заставою. Крім того, НБУ дозволив використовувати в якості застави майнових прав за кредитами, наданими фізичним особам, зобов'язання за якими забезпечені іпотекою в національній валюті.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2016 року Національний банк як кредитор останньої інстанції ввів новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків - Emergency liquidity assistance (ELA). Кредити, отримані із застосуванням інструменту ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку у випадку настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, у тому числі за рахунок коштів акціонерів і стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти.