Ілюстрація REUTERS

Міжнародний блокчейн-консорціум R3, до якого вже приєдналися понад 80 іноземних банків і держорганів, поки не готовий приймати російські банки. В R3 хотів вступити «Сбербанк», але в організації дали зрозуміти: заявка буде відхилена через санкції, пише «КоммерсантЪ».

Читайте такожРосійський "Сбербанк" оголосив про продаж української "дочки"

Як розповіло джерело видання на ринку, на етапі подачі заявки представників «Сбербанку» неофіційно повідомили, що «їх звернення не пройде через санкції» («Сбербанк» з 2014 року перебуває під санкціями США —  ред.).

Відео дня

Офіційна заявка на вступ в R3 «Сбербанком» не подавалася, повідомив перший заступник голови банку Лев Хасіс. Але два співрозмовники "Ъ" в банківському співтоваристві впевнені, що звернення від «Сбербанку» було.

За даними видання, інтерес до приєднання до R3 крім «Сбербанку» також проявляли банк «Ак Барс», «Альфа-банк», банк «Открытие», Національний розрахунковий депозитарій. Але в R3 "не вітали появу російських банків в консорціумі", вважає один із співрозмовників "Ъ".

Про вступ в R3 офіційно оголосила тільки одна російська компанія — група Qiwi, що володіє однойменною системою моментальних платежів.

R3 створений у 2015 році, в нього входять понад 80 держорганів і міжнародних фінансових структур, включаючи Goldman Sachs, JP Morgan, Credit Suisse, Barclays, BBVA та ін.