Гройсман: зараз ситуація абсолютно контрольована / Фото УНІАН

Ситуація з російськими банками в Україні є контрольованою і регулювання їх діяльності здійснюється Національним банком у відповідності з українським законодавством.

Про це в ході прес-конференції за підсумками року роботи уряду повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Читайте такожСутички біля відділення "Сбербанку" у Харкові: поліція відкрила дві справи

Відео дня

"Що стосується банківської системи і що стосується російських банків в Україні, зараз ситуація абсолютно контрольована", - сказав він.

Прем'єр підкреслив, що Україна є правовою державою, в якій всі повинні дотримуватися закону.

"Всі розуміють, що є таке ставлення до банків країни агресора, але регулятор повинен тут регулювати їх діяльність у відповідності з законодавством України. Якщо вони будуть порушувати законодавство - вони будуть нести жорстку відповідальність за це", - сказав Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, Україна взяла на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом захистити українські дочірні структури російських державних банків від незаконних дій.

Читайте такожУ Києві бійці Нацгвардії встали на захист "Сбербанку" від активістів (фото)

7 квітня Національний банк України закликав правоохоронні органи забезпечити безперебійну роботу відділень банків у відповідності із законодавством у зв'язку з численними протиправними діями в країні військово-політичного угруповання "Національний корпус", яка систематично дестабілізує роботу банків з державним російським капіталом і блокує доступ українців до своїх коштів.

Політична партія "Національний корпус" заявила, що має намір самостійно припинити діяльність російських банків в Україні після 10 квітня, у зв'язку з чим закликала громадян України – вкладників цих банків терміново забрати звідти свої гроші.

У відповідь на цю заяву російський "Сбербанк", який 27 березня оголосив про укладення договору про продаж дочірньої структури в Україні консорціуму іноземних інвесторів, заявив, що розраховує покинути український ринок у відповідності з чинним законодавством і буде розцінювати агресивні дії відносно дочірньої структури як умисне нанесення шкоди інтересам українських клієнтів і державі Україна.

Президент України Петро Порошенко 16 березня своїм указом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про введення санкцій щодо українських дочірніх структур російських держбанків, включаючи "Сбербанк", "ВіЕс Банк", "Промінвестбанк", "ВТБ Банк" і "БМ Банк" терміном на 1 рік.