REUTERS

Український уряд очікує зростання економіки в 2017 році на 2%, заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк в ході дискусії в Hudson Institute, Вашингтон (США).

Міністр нагадав, що в 2016 році економіка України продемонструвала зростання, переламавши тренд останніх чотирьох років.

Читайте такожГройсман обіцяє до 2020 року якісно покращити рівень життя українців

Відео дня

"На цей рік ми чекали зростання на 3%. На жаль, ми знизили цей прогноз на 1 п. п. до рівня близько 2%. Причина цього – захоплення бойовиками квазиреспублік при підтримці Росії українських підприємств на окупованих територіях, які платили податки в український бюджет", - сказав Данилюк.

При цьому він підкреслив, що про сценарії економічного колапсу мова не йде, оскільки українській владі вдалося стабілізувати економіку.

"Я не думаю, що зростання на рівні 2-3% є прийнятним. Це не те зростання, якого люди очікують від нас і заради якого ми докладали зусилля для проведення реформ у країні. Нам потрібен більш високий зріст, і я впевнений, що ми здатні цього досягти", - додав міністр.

За його словами, для активізації росту насамперед потрібна масштабна прозора і ефективна приватизація державних активів.

Данилюк підкреслив, що вірить у високе зростання економіки, але щоб отримати показники зростання на рівні 6-7%, необхідно докласти зусилля.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк погіршив макроекономічні прогнози для України у зв'язку з введенням торгової блокади окупованих територій Донецької та Луганської областей, в тому числі знизив очікуване зростання ВВП України в 2017 році до 1,9%.

Ключовий кредитор України-Міжнародний валютний фонд в оновленому Меморандумі за підсумками третього перегляду програми розширеного фінансування EFF для України погіршив показник очікуваного зростання ВВП в 2017 році до 2%.

Президент України Петро Порошенко 16 березня своїм указом ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про тимчасову заборону на переміщення товарів, крім гуманітарних вантажів, через лінію розмежування в зоні проведення антитерористичної операції.

ВВП України в цілому за 2016 рік порівняно з 2015 роком зріс на 2,3%, при цьому зростання зафіксоване вперше за останні 4 роки, після того як економіка України продемонструвала падіння на 9,8% в 2015 році і на 6,6% – в 2014 році, а в 2013 році зростання ВВП був нульовим.