Ілюстрація REUTERS

Конфісковані кошти оточення екс-президента України Віктора Януковича в розмірі 1,1 млрд дол., що становить близько 30 млрд у гривневому еквіваленті за поточним курсом Національного банку України, перераховані на рахунок Державного казначейства, однак надходження понад план можуть бути використані лише після внесення змін до Закону про державний бюджет.

Читайте такожЛуценко розповів про деталі конфіскації $ 1,5 мільярда Януковича

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів України, в держбюджеті на 2017 рік надходження від спецконфіскації передбачені в розмірі 11,5 млрд грн і чітко зазначено, що ці кошти будуть спрямовані на оборону і безпеку, підтримку агровиробників, соціально-економічний розвиток регіонів, у Фонд регіонального розвитку тощо.

Відео дня

«Перевищення понад 11,5 млрд грн зараховується, однак може бути використане лише після внесення змін до Закону про державний бюджет. Кошти від конфіскації, які є разовим надходженням, мають певні обмеження відповідно до бюджетного законодавства, і можуть бути використані виключно для разових витрат», - йдеться в повідомленні.

Мінфін також зазначив, що облігації, арештовані на рахунках ряду нерезидентів, мали різні тарміни погашення. До кінця 2016 року всі випуски, крім одного розміром 200 млн дол., були погашені, і кошти були зараховані на рахунки. Таким чином, сума в 1,1 млрд дол. включає як тіло, так і нараховані відсотки.

У той же час, Мінфін пояснив, що обговорювана при формуванні законопроекту про спецконфіскацію в 2015-2016 роки сума у розмірі 1,5 млрд дол. включала облігації і кошти на рахунках як в «Ощадбанку», так і в «Укргазбанку».

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов і генеральний прокурор Юрій Луценко заявили про набрання чинності рішенням суду про зарахування до держбюджету 1,5 млрд доларів, арештованих на рахунках Януковича і його оточення.

Згодом, 3 травня, прес-служба президента України Петра Порошенка повідомила, що конфісковані кошти в розмірі 1,1 млрд дол. зараховані на рахунки Державної казначейської служби.

Служба фінансового моніторингу України виявила 42 компанії-нерезиденти, близькі до екс-президента Віктора Януковича, і заблокувала на рахунках 19 таких компаній 1,5 млрд дол. у червні 2014 року.