Ілюстрація REUTERS

Комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив компромісний варіант додаткових торговельних преференцій для України, що передбачає скорочення квот на томати, пшеницю, кукурудзу, мед і сечовину в порівнянні з початковою пропозицією, однак встановлює додаткові квоти на безмитний ввіз ряду товарів.

Читайте такожПосли ЄС узгодили додаткові торгові преференції для України

Відповідне повідомлення опубліковано на сайті Європарламенту.

Відео дня

Зокрема, пропозиція передбачає річні квоти: томати оброблені - 3 000 тонн (початкова пропозиція - 5 000 тонн), пшениця - 65 000 тонн (початкова пропозиція - 100 000 тонн), кукурудза - 625 000 тонн (650 000 тонн), ячмінь - 325 000 тонн (350 000 тонн). Крім того, пропозиції щодо надання квоти на безмитне ввезення була виключена сечовина.

При цьому боротьба з корупцією стала умовою надання Україні преференційного експорту. Ще одна зміна стосується процедури запиту на вивчення можливості запровадження заходів для захисту інтересів бізнесу ЄС в умовах надання Україні преференцій - тепер його можуть ініціювати не тільки країни-члени ЄС, але і представники галузей економіки.

Компромісне рішення щодо торгівельних преференцій було прийнято 29 голосами "за", 8 голосів - проти, а один член комітету утримався.

"Дуже позитивно, що ми досягли угоди в такі короткі терміни, тому що Україна розраховує на нашу підтримку. Я радий, що ми також змогли відповісти на стурбованість виробників та фермерів з ЄС", - сказав доповідач від Європарламенту Ярослав Валеса.