Ілюстрація REUTERS

Україна підписала угоду з Європейським Союзом та Світовим банком, у рамках якої наша країна отримає грант ЄС до 5 млн євро на трансформацію систем управління державними фінансами та реформу державного управління.

Читайте такожКабмін затвердив бюджетну резолюцію на три роки вперед

Як зазначила під час брифінгу після підписання документа директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен, підписання угоди означає ще один крок для зміцнення партнерства України з ЄС і СБ.

Відео дня

«Сьогодні ми підписали угоду про надання технічної допомоги для підтримки системи управління державними ресурсами - реформи, яка триватиме кілька років», - сказала вона, зазначивши, що угода передбачає надання гранту в розмірі 5 млн євро.

У свою чергу, глава Представництва ЄС в Україні Х’юг Мінгареллі зазначив, що підписання угоди є черговим кроком зі зміцнення зв'язків України з ЄС в рамках підписаної Угоди про асоціацію, яка набуде чинності 1 вересня 2017 року. «Два сектори, на яких ми зосередили наші зусилля - це реформа державного управління і реформа системи управління державними фінансами», - сказав він, пояснивши, що грантова допомога виділятиметься через трастовий фонд, створений спільно зі Світовим банком.

Присутній на брифінгу перший віце-прем'єр міністр України - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів наголосив, що підписання угоди є важливою подією в новітній історії України. «Це підтвердження того, що уряд України після Революції гідності продовжує реформи, спрямовані на результат», - наголосив він, називаючи очікуваним результатом цих реформ поліпшення життя українців і ліквідацію корупційних схем.

Глава Нацагентства з питань державної служби Костянтин Ващенко пояснив, що в рамках підписаної угоди має бути реалізація закону про держслужбу, який набрав чинності більше року назад, спрямованого на побудову в Україні європейської моделі державного управління. «Ми повністю міняємо систему, яка формувалася останні 25 років і залишалася пострадянською, як щодо управління людськими ресурсами в органах державної влади, так і в частині взаємодії органів влади між собою», - сказав він.

Згідно з матеріалами Світового банку, проект розрахований на 3 роки, і частина гранту в розмірі 3 млн євро буде спрямована на проекти Міністерства фінансів Нацагентства з питань державної служби з трансформації систем управління державними фінансами та людськими ресурсами в органах влади, частина на 2 млн євро - на фінансування консультаційних послуг та аналітичну роботу Світового банку.

Як повідомляв УНІАН, Угода про асоціацію України з Євросоюзом, ратифікована всіма 28 країнами - членами ЄС, остаточно набуде чинності 1 вересня. Реалізація положень Угоди сприятиме розвитку економічних і ділових зв'язків між Україною та ЄС.

За словами голови Представництва ЄС в Україні Х’юга Мінгареллі, Євросоюз сподівається на консолідацію політичних сил в Україні і швидке прийняття необхідних законопроектів у рамках Угоди про асоціацію Україна-ЄС.