Ілюстрація REUTERS

Національний банк України має намір продовжити пом'якшення обмежень на валютному ринку, у тому числі розширити можливості для дострокового погашення кредитів, отриманих від нерезидентів.

Читайте такожНацбанк погіршив прогноз зростання економіки України

Про це повідомив сьогодні журналістам виконуючий обов'язки голови НБУ Яків Смолій під час брифінгу.

Відео дня

«По-перше, банки зможуть раніше терміну погашати такі кредити. По-друге, бізнес зможе достроково погашати кредити в разі, коли акціонером такого позичальника або нерезидента є міжнародна фінансова організація», - сказав Смолій.

За його словами, також резиденти-позичальники зможуть здійснювати дострокове погашення кредитів за умови, що нерезидентом-кредитором є банк.

«Ці кроки допоможуть полегшити залучення боргових коштів за кордоном і одночасно не призведуть до дестабілізації ситуації на валютному ринку», - підкреслив Смолій.

Довідка УНІАН. В рамках концепції нової моделі валютного регулювання, представленої в грудні 2016 року, НБУ планує поступово пом'якшити адміністративні обмеження на ринку бізнесу, банків та фізичних осіб.

У даний час продовжує діяти ряд обмежень НБУ для громадян і бізнесу, включаючи обов'язковий продаж 50% валютної виручки, попереднє депонування гривні для купівлі валюти за заявками клієнтів, одноденний ліміт купівлі готівкової валюти фізособами в еквіваленті 150 тис. грн в день і одноденний ліміт на зняття готівки з валютного рахунку в еквіваленті 250 тис. грн в день.