Нацбанк виявив підозрілі операції у клієнтів банків 22 / Фото НБУ

Національний банк України у першому півріччі направив в правоохоронні органи 10 листів з інформацією про підозрілі операції клієнтів 22 банків, повідомляється на сайті регулятора.

Читайте такожУкраїнські банки заборгували НБУ більше 65 мільярдів гривень

Зокрема, НБУ надавав правоохоронцям інформацію, яка зазвичай стосувалася проведення клієнтами банків ризикових фінансових операцій з готівковими коштами в значних обсягах, а також операцій з переказу коштів за межі України, які можуть свідчити про виведення капіталів з країни.

Відео дня

"Національний банк постійно вдосконалює порядок здійснення банками аналізу інформації про фінансові операції у зв'язку з поступовою лібералізаці у сфері валютного регулювання та змінами в порядку залучення резидентами зовнішнього фінансування. Зокрема, розширено перелік індикаторів, з допомогою яких банки повинні виявляти ризикові фінансові операції, а також заходів, які вони повинні здійснювати для запобігання відтоку капіталу через тіньові схеми. Посилено відповідальність банків за здійснення ризикової діяльності", - цитуються в повідомленні слова директора департаменту фінансового моніторингу Ігоря Берези.

За його словами, для запобігання банківських ризиків у сфері фінансового моніторингу НБУ ввів ризик-орієнтований підхід, який дозволяє банкам оцінити реальні фінансові можливості клієнтів, що бажають здійснювати фінансові операції.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України у першому півріччі 2017 року 86 разів надав правоохоронним органам доступ до майна і документів в рамках розслідування кримінальних злочинів у банківській сфері.