Ілюстрація REUTERS

У Верховній Раді зареєстрований законопроект № 6774, який забезпечує цільове спрямування коштів військового збору, введеного в 2014 році, на підвищення обороноздатності нашої держави.

Читайте такожУКРОП вимагає скликати засідання РНБО та парламенту через загострення ситуації на сході

Документ підготували народні депутати з УКРОПу Тарас Батенко, Олександр Дубінін, Віктор Шевченко, Віталій Купрій, Валентин Дідич, Ірина Констанкевич та Олександр Шевченко.

Відео дня

За словами авторів, введений військовий збір не отримав цільового спрямування на підвищення обороноздатності і безпеки країни. Зараз він поступає в доходи загального фонду бюджету, звідки на розсуд уряду спрямовується на найрізноманітніші потреби.

З огляду на це, автори законопроекту пропонують ряд змін до Бюджетного кодексу. Так, депутати вважають за необхідне виключити пункт, що передбачає направлення військового збору в дохідну частину загального фонду Державного бюджету, та додати положення щодо зарахування військового збору як джерела для формування спеціального фонду Державного бюджету України у частині доходів. Крім того, на їх думку, потрібно додати пункт, згідно з яким кошти військового збору спрямовуються на реалізацію програм, пов'язаних з підвищенням обороноздатності і безпеки держави, затверджених Кабінетом Міністрів.

"Прийняття запропонованого проекту закону сприятиме виконанню закріплених статтею 17 Конституції обов'язків Української держави щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення державної безпеки", – сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

У свою чергу один з авторів документа Олександр Дубінін наголосив: "Український народ хоче підтримувати своїх захисників, а не примхи чиновників. Тому конкретні кошти повинні направлятися на конкретні витрати".