Ілюстрація REUTERS

Україна сьогодні здійснить першу виплату кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by у розмірі 450 млн дол.

Читайте такожВ МВФ заявили, що земельна реформа не обов'язкова для отримання Україною наступного траншу

Про це повідомив журналістам заступник голови Національного банку України Олег Чурий.

Відео дня

За його словами, виплата буде здійснена із золотовалютних резервів НБУ.

"Сьогодні після виплати резерви зменшаться на цю суму", - сказав він. При цьому Чурій зазначив, що виплати були враховані в прогнозах зростання резервів України.

У свою чергу заступник глави Національного банку Дмитро Сологуб нагадав, що з зазначеної виплатою до 2019 року Україна має виплатити 13 млрд дол.

Як повідомляв УНІАН, в березні 2014 року Міжнародний валютний фонд на рівні керівництва місії домовився з українським урядом про програму співпраці stand-by строком на два роки і з обсягом фінансування 14-18 млрд дол. Рада директорів Міжнародного валютного фонду 11 березня 2015 року схвалив виділення Україна 17,5 млрд доларів за 4-річною програмою EFF (Extended Fund Facility) замість програми stand-by.

3 квітня 2017 року Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила третій перегляд програми розширеного фінансування EFF для України. Національний банк 5 квітня отримав черговий транш МВФ у розмірі 1 млрд дол.

За прогнозами міжнародного рейтингового агентства S&P Global Ratings, Україна, швидше за все, отримає наступний транш кредиту від МВФ та пов'язане з ним фінансування зовнішніх донорів у другому півріччі 2017 року за умови прогресу у проведенні земельної та пенсійної реформ.

Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування (EFF) об'ємом 17,5 млрд дол. у 2015 році - після більш ніж річної перерви.