Фото УНІАН

Національний банк України затвердив нові розміри коригуючих коефіцієнтів за видами активів, що приймаються в якості забезпечення виконання зобов'язань за операціями рефінансування, операціями прямого репо та операцій за договорами про зберігання запасів готівки. Про це повідомляється на сайті регулятора.

Читайте такожНБУ пом'якшив обмеження: дозволив банкам купувати більше валюти

Згідно з повідомленням, метою застосування коригуючих коефіцієнтів є мінімізація втрат Національного банку України в разі реалізації процентного ризику, валютного ризику та ризику ліквідності, які призводять до зменшення справедливої вартості ухваленого Нацбанком застави. Коригуючі коефіцієнти застосовуються до справедливої вартості застави і залежать від її основних характеристик.

Відео дня

Так, Національний банк визначає стандартні коригуючі коефіцієнти для облігацій внутрішньої державної позики, згрупованих за такими характеристиками, як валюта номіналу, залишковий строк до погашення, розмір купона і наявність додаткових умов (наприклад, індексація або погашення шляхом амортизації). Коригуючий коефіцієнт для іноземної валюти та депозитних сертифікатів Національного банку України залишено без змін - 95% і 100% відповідно.

Також затверджено розмір граничного рівня зменшення обсягу заставлених активів (майна) на рівні 5%. Це означає, що Національний банк вимагатиме від банку внесення додаткових активів для забезпечення виконання зобов'язань лише у разі зменшення справедливої вартості застави за операціями рефінансування, операціями прямого репо чи операцій за договорами про зберігання запасів готівки з урахуванням коригуючих коефіцієнтів більше, ніж на 5%. Зменшення справедливої вартості застави в межах 5% буде покриватися за рахунок коригуючих коефіцієнтів.

Як повідомляв УНІАН, обсяг заборгованості українських банків перед Національним банком України за виданими кредитами рефінансування на 1 липня 2017 року склав 65,417 мільярда гривень, що на 0,8% нижче показника на 1 червня 2017 року.