Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко підпише закон про пенсійну реформу, ухвалений Верховною Радою 3 жовтня, до понеділка, 9 жовтня. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на селекторній нараді з питань пенсійної реформи.

Читайте такожРозенко назвав можливі терміни введення накопичувальної пенсійної системи

"Я говорив з президентом. Президент до понеділка підпише закон, що дасть нам можливість почати з наступного тижня виплату пенсій українським пенсіонерам. Зараз законопроект знаходиться у парламенті, його підпише голова Верховної Ради, і далі він піде на підпис до президента. Ми маємо його максимально швидко впровадити в життя", - сказав Гройсман.

Відео дня

При цьому голова Пенсійного фонду Олексій Зарудний, який був присутній на нараді, підкреслив, що пенсіонери, для яких встановлений термін нарахування пенсій за жовтень прийде раніше, ніж вступ закону в силу після підпису президента і офіційної публікації, отримають пенсії у старому обсязі, а додаткову доплату за жовтень отримають в листопаді. Разом з тим пенсіонери, яким пенсії будуть нараховані після вступу закону в силу, відразу ж отримають виплати у підвищеному розмірі.

"Всі органи Пенсійного фонду готові до оперативного перерахунку та нарахування пенсій у відповідності з реформою", - сказав Зарудний.

Як повідомляв УНІАН, прем'єр-міністр Володимир Гройсман раніше закликав парламент прийняти пенсійну реформу до кінця вересня, проте Верховна Рада прийняла її тільки 3 жовтня. Пенсійна реформа запроваджує вимоги до мінімального страхового стажу для виходу на пенсію і передбачає підвищення пенсій 9 мільйонам пенсіонерам на суму від 200 до 1000 гривень з жовтня.

Також Верховна Рада України у зв'язку з прийняттям закону про пенсійну реформу внесла зміни до Бюджетного кодексу України з метою уточнення положень щодо видатків, які здійснюються з державного бюджету України, а також покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України.

Закон про пенсійну реформу набуде чинності після підписання його президентом та офіційної публікації.