REUTERS

Національний банк у зв'язку з прискоренням інфляції навряд чи буде підвищувати облікову ставку 26 жовтня, однак може посилити монетарну політику до кінця року, вважає головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

Читайте такожНацбанк назвав причини падіння гривні у вересні

"Динаміка інфляції та її немонетарні причини створюють складну ситуацію для НБУ, який має прийняти чергове рішення про обліковою ставкою 26 жовтня. Враховуючи стабільну базову інфляцію, ми вважаємо, що в цей раз Нацбанк не стане підвищувати облікову ставку, залишивши її на рівні 12,5% річних, але може бути змушений посилити монетарну політику до кінця року", - йдеться в переданому УНІАН коментарі експерта щодо статистики щодо інфляції, яка у вересні становила 2% до попереднього місяця і 16,4% - в річному вираженні.

Відео дня

На думку експерта, вересневий стрибок індексу споживчих цін був спричиненим в основному чинниками, що діють з боку пропозиції, а не попиту. "Ми як і раніше очікуємо, що річна інфляція почне сповільнюватися в найближчі місяці, в основному через зростаючу базу порівняння в сегменті житлово-комунальних послуг, пов'язаної з підвищенням цін на опалення в жовтні минулого року", - додала експерт.

Разом з тим, вона зазначила, що швидше, ніж очікувалося, зростання цін на продукти харчування з початку року, а також затверджене підвищення пенсійних виплат з жовтня в рамках пенсійної реформи і ймовірне прискорення бюджетних витрат ближче до кінця року створюють ризики для прогнозу інфляції на кінець 2017 року на рівні 10,5% рік до року.

Як повідомляв УНІАН, в Україні в вересні була зафіксована інфляція на рівні 2% до попереднього місяця і 16,4% - в річному вираженні.

Національний банк очікує, що рівень інфляції в Україні на кінець 2017 року може виявитися вище поточного прогнозу в 9,1%, що може змусити застосовувати більш жорстку монетарну політику.

Ключові кредитори України - Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують уповільнення інфляції за підсумками поточного року до 10%.