Ілюстрація / REUTERS

В США за підсумками фінансового року, що завершився 1 жовтня, зафіксували найбільший з 2013 року дефіцит бюджету. Так, дефіцит бюджету США за рік зріс на $80 млрд і досяг позначки в $665,7 млрд.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на дані міністерства фінансів США.

Міністр фінансів Стівен Мнучин і директор по бюджету Мік Малвені пояснюють зростання дефіциту бюджету слабкими податковими надходженнями, які не виправдали очікувань відомства.

Відео дня

Читайте такожСенат США планує збільшити військове фінансування для України

«Ці дані повинні стати пожежною тривогою для Вашингтона, нагадуванням про те, що нам знову потрібно розвивати нашу економіку, щоб привести свої фінанси в порядок», - сказав Малвені. На його думку, зменшити дефіцит бюджету можна за допомогою скорочення витрат, проведення податкової реформи та зниження бюрократизму.

При цьому Конгрес США може тільки погіршити фінансову ситуацію. У четвер, 19 жовтня, парламент схвалив бюджетну резолюцію, відповідно до якої податкові надходження можуть бути знижені на 1,5 трильйона доларів. Республіканці стверджують, що зниження податкового навантаження дозволить в перспективі повернути ці кошти в бюджет за рахунок прискорення економічного зростання.

Доходи бюджету США в 2017 фінансовому році склали 3,31 трильйона доларів проти 3,27 трильйонів в 2016 році. Витрати зросли до $3,98 трильйонів проти 3,85 трильйонів роком раніше. Дефіцит бюджету США за підсумками 2016 фіскального року склав 585,6 мільярда доларів.