REUTERS

Верховна Рада України прийняла закон, що вносить зміни в Податковий кодекс, згідно з яким тимчасово відміняються штрафні санкції для генеруючих компаній-боржників по сплаті ПДВ у зв'язку з наявністю великих боргів на ринку електроенергії перед цими компаніями.

Читайте такожУкраїна готується до інтеграції вітчизняної та європейських енергосистем

За ухвалення відповідного закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України для стабілізації розрахунків на оптовому ринку електричної енергії України" (№6005-д) проголосували 239 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Згідно з текстом пояснювальної записки, закон вносить наступну зміну в податкове законодавство: тимчасово (до 1 липня 2018 року) скасовуються штрафи і пеня для компаній, які виробляють електроенергію і продають її держпідприємству "Енергоринок" та мають податковий борг по сплаті ПДВ. Така зміна, на думку законодавця, необхідно у зв'язку з наявністю на ринку електроенергії багатомільярдної заборгованості перед цими компаніями.

У записці також зазначається, що генеруючі компанії сформували податкову заборгованість у 2014-2015 роках, а станом на 1 березня 2016 року борг "Енергоринку" перед цими компаніями становив 27,9 мільярда гривень. Борги оптового покупця електроенергії стали причиною формування заборгованості генерації перед бюджетом (2,9 мільярда гривень) і банками (18,5 мільярда гривень).

"Нарахування контролюючими органами суб'єктам електроенергетики штрафних санкцій та вимивання обігових коштів з цих компаній для сплати податкового боргу унеможливить забезпечення нормальної підготовки і роботи суб'єктів електроенергетики протягом опалювального сезону 2017-2018 років", - зазначається в пояснювальній записці.

Згідно з текстом документа, запропоновані заходи дозволять стабілізувати фінансовий стан компаній і розрахунки на оптовому ринку електроенергії, що необхідно для переходу до нової моделі ринку електроенергії.

Як повідомляв УНІАН, у першому півріччі 2017 року рівень оплати "Енергоринку" перед генеруючими компаніями становив 93,8%, таким чином виробники електрики отримали 82 мільярдів гривень з покладених 87,5 мільярда гривень.

Раніше директор "Енергоринку" Юрій Гнатюк заявляв, що за результатами 2017 року компанія планує збільшити рівень розрахунків на ринку (перед генерацією) до 98,9%.