Нацбанк може припинити випуск дрібних монет / фото УНІАН

Впровадження запропонованого Національним банком України механізму округлення до 10 копійок з припиненням карбування монет дрібних номіналів дасть змогу регулятору економити близько 91 млн грн на рік на випуск і транспортуванні монет.

Читайте такожУ Нацбанку прокоментували плани щодо припинення випуску дрібних монет

Про це повідомив журналістам директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Відео дня

«Округлення до 10 копійок за механізмом, який ми пропонуємо, з припиненням карбування і транспортування монет дрібніших номіналів, дасть змогу нам заощаджувати близько 91 млн грн на рік», - сказав Зайвенко.

За його словами, витрати НБУ на випуск монет дрібних номіналів на сьогодні в кілька разів перевищують номінал таких монет.

«За останні чотири роки Національний банк витратив на карбування і транспортування розмінних монет в середньому 160 млн грн», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк оприлюднив для громадського обговорення проект рішення, яким пропонує припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, округляючи загальну суму покупки за готівку за відсутності монет у покупця і продавця. При безготівкових розрахунках округлення не буде.

Як пояснили в НБУ, примусове вилучення з обігу монет дрібних номіналів поки що не планується, оскільки регулятор розраховує на поступове зниження їх обсягу в обігу за рахунок припинення карбування таких монет.

У вересні 1996 року в Україні було проведено грошову реформу, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На сьогодні в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Згідно з чинним законодавством, виготовлення і зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак і дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виняткової компетенції Національного банку України.