Ілюстрація REUTERS

Національний банк України, починаючи з 2014 року, під керівництвом Валерії Гонтаревої проводив надзвичайно жорстку політику, яка призвела до знищення банків та економіки країни.

Про це в інтерв'ю виданню Finbalance заявив екс-голова Національного банку України, екс-глава наглядової ради «Приватбанку» Володимир Стельмах.

"З 2014 року під керівництвом Гонтаревої НБУ здійснював надзвичайно жорстку рестриктивну (стримувальгу - УНІАН) політику, вилучивши з економічного обігу понад 700 млрд грн. Результат - знищення банків і економіки", - сказав Стельмах.

Відео дня

При цьому він зазначив, що Міжнародний валютний фонд таких рекомендацій регулятору не давав.

Читайте такожЛіквідацію "Інтеграл-банку" продовжили ще на рік

«Представники МВФ мені говорили, що Фонд не давав таких рекомендацій. Отже, слід вважати, що були якісь інші міркування, щоб провести «квазігрошову» реформу конфіскаційного типу. В результаті у населення і бізнесу зникли сотні мільярдів заощаджень», - сказав Стельмах.

На його думку, з 2011 року НБУ став, по суті, кептивним ("кишеньковим" - УНІАН ) банком, хоча повинен бути незалежним держорганом.

Як повідомляв УНІАН, у ході очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк прийняв рішення про виведення з ринку щодо 95 банків. В тому числі 33 банки стали неплатоспроможними в 2014 році, ще 33 – в 2015-му, 21 - у 2016-му і 8 - в 2017 році.